Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra İran'dan açıklama

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İdlib'de savaşın diplomasiyle önlendiğini söyledi. Zarif, İran'ın çabalarını vurguladığı açıklamasında bu noktaya son haftalarda yürütülen 'yoğun ve sorumlu diplomasi'yle gelindiğini kaydetti.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İdlib'de savaşın son haftalarda sürdürülen ve dün Erdoğan ile Putin'in Soçi'deki görüşmesinin de dahil olduğu diplomasi sayesinde önlendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Soçi'de 4,5 saat süren görüşmesinin ardından, Suriye'nin İdlib vilayetinde 15 Ekim'e kadar iki ülke tarafından bir silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan toplantı sonrası yapılan açıklamada, İdlib'e operasyon yapılmayacağı, Suriye hükümetiyle de konuyla ilgili mutabakatın sağlanacağı bildirilmişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Ankara ve Şam ziyaretlerimi takip eden son birkaç haftada yürütülen yoğun sorumlu diplomasi, ardından Tahran'da gerçekleştirilen İran-Rusya-Türkiye zirvesi ile Soçi toplantısı İdlib'de aşırılıkçı terörle mücadeleye tam bağlılıkla birlikte savaşın önlenmesini takip ediyor. Diplomasi işe yarıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin İdlib bölgesinde şiddeti önlemek konusundaki çabalarının cesaretlendirici olduğu" ifadesine yer verildi.