Erdoğan-Merkel görüşmesi öncesinde Almanya’dan ‘destek’ sözü yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek hafta Berlin'e yapacağı ziyaret öncesi, iki ülkenin maliye, ticaret ve enerji bakanları bir araya geldi. Berlin'de düzenlenen ortak açıklamada, Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin ekonomik destek talebinde bulunmadığını, konunun gelecek haftaki toplantıda da gündeme gelmeyeceğini söyledi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin…

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek haftaki Almanya ziyareti öncesinde Berlin’de iki ülkenin maliye, ticaret ve enerji bakanları bir araya geldi. Görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Türkiye’nin ekonomik yardım talebinde bulunmadığını, bu konunun gelecek haftaki Erdoğan-Merkel görüşmesinde de gündeme gelmeyeceğini söyledi.

Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya'da mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

ALBAYRAK'TAN OSMANLI DÖNEMİ İLİŞKİLERE ATIF

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ziyaretin “Osmanlı’dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri tarihsel temelinin üzerine yeni bir tuğla koyma noktasında önemli” olduğunu söyleyerek, AKP döneminde iki ülkenin ticaret hacminin 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Albayrak “Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Almanya Başbakanı Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek haftaki 28-29 Eylül tarihlerinde düzenlenecek görüşmelerinin önemli bir başlığının da Suriye olacağı biliniyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de yaptığı açıklamada Türkiye’nin sıkıntılarının üstesinden geleceği konusunda iyimser olduklarını kaydetti. 

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise “AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük” dedi. Ancak Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, Gümrük Birliği konusunun AB düzeyinde karara bağlanacak bir konu olduğunu belirterek “Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin birçok alanda olumlu, bazı alanlarda istenen şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Bu konuya net yanıt verebilecek durumda değilim” ifadelerini kullandı.

ENERJİDE ÖZELLEŞTİRMELER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin son 15 yılda gerçekleştirdiği özelleştirmelere atıfta bulunarak “Türkiye son 15 yıldır enerji piyasalarını serbestleştirme konusunda dev adımlar attı. Şu anda Alman şirketlerin yatırımları 25 milyar euroyu aşmış durumda. Bu son derece sevindirici” diye konuştu. Dönmez “100 yılı aşkın süredir Alman firmaları Türkiye’de çalışıyor, Türk insanını istihdam ediyor. Bu ilişkilerin daha da geliştirilmesini istiyoruz. Son 10 yılda Türkiye’de enerji pazarı ortalama 5,5 büyüdü. Bu pazarda bu oyuncuları tekrar aramızda görmek istiyoruz” dedi.

ALBAYRAK'IN MAKALESİ

Berat Albayrak, Frankfurter Allgemeine Zeitung’da dün yayımlanan makalesinde Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesini ve “himayecilikle mücadelede” Berlin’le işbirliği yapmak istediklerini kaydetmişti. Merkel hükümetinin Türkiye’ye dayanışma mesajı vermesinin "Türk ekonomisinin Avrupa ve küresel istikrar açısından ne kadar önemli olduğunu" gösterdiğini yazan Albayrak, iki ülkenin ticari ve bölgesel olduğu kadar “küresel problemlerin de çözülmesine katkıda bulunacak potansiyele sahip oldukları" ifadelerine yer vermişti.

Küresel yatırımcının güvenini yeniden kazanmayı hedeflediklerini kaydeden Albayrak, hedeflenen yapısal reformlar arasında "enerji ithalatına bağımlılığın yeşil enerji ağırlıklı yatırımlarla azaltılmasının" olduğunu belirtmişti. Başkanlık sistemi sayesinde yapısal reformları daha verimli ve daha çabuk gerçekleştirebileceklerini ifade ettiği yazısında Albayrak, kur krizinden ABD’nin sorumlu olduğu iddiasını tekrarlayarak Türkiye’nin para krizini atlattığını ileri sürmüştü. Albayrak, “ABD Türkiye’yi hedef aldığı için Ağustos ayında kur şoku geçirdiklerini” ve “hükümetin kambiyo kurlarındaki dalgalanmaları başarıyla savuşturduğunu” yazmıştı.