Erbil'de restorana saldırı: Bir Türk diplomat yaşamını yitirdi

Irak'ın Erbil kentindeki bir restoranda meydana gelen saldırıda bir Türk diplomat ile bir Iraklı'nın yaşamını yitirdiği, bir kişinin de ağır yaralandığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi' dedi. IKBY ve merkezi yönetimle temas halinde olduklarını belirten Çavuşoğlu gerekirse heyet gönderileceğini söyledi.

Irak'ın Erbil kentindeki bir restoranda bir saldırı meydana geldi.

Saldırı esnasında restoranda bulunan Türk konsolosluk çalışanlarından biri ve bir Iraklı yaşamının yitirdi. Bir Irak vatandaşının da ağır yaralı olduğu bildirildi.

Rudaw ve AFP'nin geçtiği haberlerde, saldırıda hayatını kaybeden Türk diplomatın konsolos yardımcısı olduğu belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı saldırıya ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ""Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz" denildi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" açıklamasını yaptı.

CHP'DEN KINAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve emekli büyükelçi Ünal Çeviköz de, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetme kınıyorum. Şehit ve yaralılarımız olduğu anlaşılıyor. Tüm yurttaşlarımızın başı sağolsun" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: İKİ IRAKLI DA SALDIRIYA UĞRADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olayla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada "Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi. Saldırganların yakalanması için temastayız. Saldırganlar yan masadaki Iraklı 2 kişiye de saldırı yaptı. Biri vefat etti, biri ağır yaralı" dedi.

Saldırıyı kimin düzenlediğine yönelik bir soruya Çavuşoğlu "Böyle bir saldırı olunca 'Terör saldırısı mı?' diye akıllara geliyor. İki Iraklı'nın da saldırıya uğraması, biri öldü diğeri ağır yaralı onlara da saldırı olduğu için daha da netleşmesi lazım. İleri ki aşamalarda bunların ortaya çıkmasıyla bilgi veririz" diye yanıt verdi. Çavuşoğlu IKBY ve merkezi yönetimle temas halinde olduklarını ve gerekirse heyet gönderilebileceğini söyledi.

IRAK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es Sahhaf, yazılı bir açıklama yaparak "Erbil'de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz" dedi. 

ABD VE AB'DEN TAZİYE MESAJI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de saldırının ardından Twitter'dan "Erbil'de bugün meydana gelen menfur saldırıda öldürülen Türkiye Başkonsolosluğu görevlisinin ailesi, yakınları ve meslektaşlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz" mesajını paylaştı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'den de bir açıklama geldi. Berger "Irak'ın Erbil kentinde Türk Konsolosluğu'nun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyoruz. En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye'nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade etmek isteriz" dedi.