Erbil yeniden 'bağımsız' petrol satışına başladı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, haziran ayında 17 milyon 130 bin varil ham petrol ihraç ettiğini, bunun 4 milyon 493 bin varilini Irak Milli Petrol Şirketi’ne teslim ettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, IKBY’nin haziranda 17 milyon 130 bin varil petrol ihraç ettiği, 4 milyon 493 bin varil petrolün ise Irak Milli Petrol Şirketi’ne (SOMO) teslim ettiği belirtildi.

Bağdat’la Erbil arasında Aralık 2014’te varılan anlaşmaya göre, IKBY kendi bölgesinde çıkan petrolün tamamını SOMO’ya veriyor ve merkezi bütçeden pay alıyordu. Ancak bütçeden verilmesi gereken payın zamanında ödenmemesini gerekçe gösteren IKBY, tekrar bağımsız bir biçimde petrol ihracatına başladı.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haziranda ihraç edilen 17 milyon 130 bin varil petrolün 12 milyon 740 bin varilinin Kürt bölgesinden, 4 milyon 390 bin varilin de Kerkük’teki kuyulardan çıkartıldığını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre açıklamada şunlar söylendi:

Kürdistan hükümeti, Irak merkezi hükümetinin 2014 yılında bütçe kesintisi yapmasından kaynaklanan borçlarını ödeyebilmek için bu ay serbest bir şekilde petrol satmak zorunda kaldı. Hükümetimiz geçen yıl petrol şirketlerinden alınan borçların ödemesini yaptı. Petrol şirketlerinden alınan borçlar, Kürdistan başta olmak üzere Irak'ın ekonomik ve güvenliği konusunda hayati önem taşıyor. Herkesin bildiği gibi Kürdistan halkının maaşları kesintili bir şekilde ödeniyor ve ekonomik anlamda zor süreçlerden geçmeye devam ediyor.