Enternasyonalist mücadelenin neferlerinden Javier Salado yaşamını yitirdi

İşçi sınıfının uluslararası mücadelesinin önemli emektarlarından, Türkiye’deki anti-emperyalist mücadeleyle de yakın ilişkide olan Kübalı devrimci Javier Salado hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

Küba’nın halklarla dayanışma ve uluslararası antiemperyalist mücadele alanındaki çabalarında on yıllardır imzası olan Javier Salado Villacín, bir yıldır mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek yaşamını yitirdi.

Gençlik yıllarından itibaren Küba’daki devrimci mücadelenin parçası olan, son yıllarda “Halklar için Barış, Adalet ve Onur için Uluslararası Komite”de görev alan, aynı zamanda Latin Amerika’daki mücadeleler üzerine Resumen Latinoamericano dergisinin editörlüğünü yürüten Javier Salado, hastalığına rağmen siyasi mücadelesini sürdürüyordu.

Angola’daki savaşta enternasyonalist görevini yerine getirmiş olan Salado, uzun zamandır başta Latin Amerika olmak üzere üçüncü dünya ülkelerini geziyor ve uluslararası mücadeleye katkı koyuyordu.

Türkiye’yi de sık sık ziyaret eden, José Martí Küba Dostluk Derneği üyeleriyle yakın dostluk ve yoldaşlık ilişkisi kurmuş olan Salado, ABD hükümetlerinin özellikle Obama dönemindeki, “Küba’yla yakınlaşma” gösterilerinin altındaki ikiyüzlülüğü, yarım asırlık ambargo dehşetini, Guantánamo ve Küba toprakları üzerindeki emperyalist somut saldırganlık projelerini açıklayan konferanslar vermişti. Javier, derin politik ayrılıklarına rağmen Venezuela’daki Bolivarcı yükselişe destek verdi, Chávez’in partisinin başarılarını Latin Amerika halklarının emperyalizme karşı direnişinde önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Hayatını Küba ve dünya devrimine adayan Javier, asker, partili, gazeteci, editör, düşün insanı olarak, altına girdiği tüm sorumlulukların hakkını vermesiyle tanınıyordu.

Salado’nun da parçası olduğu bir ekibin imzasını taşıyan “Kübalılar: Devrimdeki Kadınlar” belgeseli, José Martí Küba Dostluk Derneği, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve İzmir Konak Sineması’nın ortak çalışmasıyla 18 Ekim’de Konak Sineması’nda yapılacak galanın ardından gösterime girecek.