Endonezya’da ölü sayısı 1200’ü geçti, halk açlık ve susuzluğa isyan etti

Depremin ve tsunaminin vurduğu Endonezya’da ölü sayısının bin 200’ün üzerine çıktığı bildirildi. Halkın açlık ve susuzluğa isyan ederek yolları kapattığı Sulawesi Adası'nda asker ve polis ise yakıt istasyonlarıyla dükkanları koruyor.

Dış Haberler

Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda 28 Eylül Cuma günü meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından tsunaminin vurduğu kıyı kentlerinde resmi verilere göre ölü sayısının bin 234’e ulaştığı bildirildi. Hâlâ ulaşılamayan bölgeler bulunduğu dikkate alındığında bu sayının artacağı tahmin ediliyor.

Guardian’ın haberine göre, adanın tsunamiden en çok etkilenen Palu ve Donggala bölgelerinde halk açlık, susuzluk ve yakıt ihtiyacıyla boğuşuyor. Ordu ve polis ise bölgedeki benzin istasyonlarını ve yiyecek dükkanlarını koruma altına aldı.

Sulawesi Adası’ndaki yollarda “Yiyeceğe ihtiyacımız var”, “Desteğe ihtiyacımız var” yazıları göze çarparken benzin istasyonlarında kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluştu.

Polisin ve yüzlerce askerin benzin istasyonlarını ve yiyecek dükkanlarını korumaya aldığı bölgede binlerce kişi yardım taşıyan kamyonları durdurmak üzere yolları kapattı.

62 bin kişiyi evsiz bırakan çifte felaketin ardından binlerce kişi, bölgeyi terk etmek üzere Palu kentinin havalimanına akın etti. Ancak deprem ve tsunaminin vurduğu havalimanı da zarar görmüş durumda ve yalnızca askeri uçakların ve sınırlı sayıda ticari uçağın sefer yapmasına izin veriliyor.

'ÜÇ GÜNDÜR HİÇBİR ŞEY YEMEDİK'

Havalimanında toplananlar askeri uçaklara alınmamalarına öfkeliler. Guardian gazetesinin aktardığına göre, havalimanındaki kalabalıktan bir kadın “Üç gündür hiçbir şey yemedik. Tek isteğimiz güvende olmak” diye bağırdı.

Palu’da insanların hayatta kalabilmek için dükkanlardaki yiyecekleri yağmaladıklarını ve yardım getiren kamyonları kaçırdıklarını belirten bir yardım kuruluşu görevlisi, bölgede kaosun hakim olduğunu dile getirdi.

CUMHURBAŞKANINDAN SABRETME ÇAĞRISI

Donggala’da ise durumun Palu’dan daha umutsuz olduğu belirtiliyor. Bölge sakinleri Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’yu bölgeye ilgi göstermemekle suçluyor. Donggala’da hâlâ ulaşılamayan çok sayıda köy olduğu bildiriliyor.

Donggala belediye başkanı Kasman Lassa “Herkes günlerdir aç. Yiyecek ve pirinç yardımı aldık ancak yeterli değildi. Çok sayıda insan var. Daha fazla dayanmaları için onlara baskı yapamayız” diye konuştu.

Palu kentinin batısındaki Ulujadi adlı semtte dün binlerce kişi yolları kapatarak yiyecek ve su yardımı için gelen kamyonların önünü kesti. Palu’nun merkezindeki Tawaeli bölgesinde de kalabalıklar limana gelen yardım teknelerine akın etti. 

Felakette ölenlerin cenazelerinin toprağa verilmesine dün başlanırken enkaz altında hâlâ çok sayıda kişi olduğu belirtiliyor. Öte yandan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo bölge halkına yardım ulaştırılacağını ve sabırlı olmalarını söyledi.