Endonezya’da 7’si yabancı 8 kişi idam edildi

Endonezya’da 7’si yabancı uyruklu 8 kişi uyuşturucu kaçakçılığı suçundan kurşuna dizilerek idam edildi. İdama mahkum edilen 9’uncu mahkumun cezasının infazı ise son dakikada durduruldu.

Dış Haberler

Endonezya, uzun zamandır konuşulan ve hem ülkede hem de dünyada büyük tepki çeken kitlesel idam cezalarını uyguladı. Uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunan iki Avustralya, bir Brezilya, dört Nijerya vatandaşının yanı sıra bir de Endonezya vatandaşı polisin idam mangası tarafından kurşuna dizilerek infaz edildi.

Aynı suçtan idama mahkum edilen Filipinler vatandaşı dokuzuncu mahkum, Mary Jane Veloso’nun cezası ise, ülkeye eroin sokmaya çalışma suçuyla ilgili verilen cezanın yeniden değerlendirileceği gerekçesiyle son dakikada ertelendi.

Sekiz mahkum, Java’nın güney kıyısında bulunan Nusa Kambangan Adası’dndaki Pasir Putih Cezaevi’nde, yerel saatle gece yarısında idam edildi.

Endonezya Ocak ayında da yine yabancıların oluşturduğu beş uyuşturucu kaçakçısının idamına sahne olmuştu. İdamlar üzerine Brezilya ve Hollanda ülkedeki elçilerini geri çağırmış, ancak Ekim ayına işbaşına gelen Başbakan Joko Winonoto, ülkenin çok ciddi bir uyuşturucu sorunu olduğunu söyleyerek idamları savunmuştu.

Bugün infaz edilen 8 mahkumdan Brezilyalı Rodrigo Gularte’nin şizofreni hastası ve bipolar bozukluğu olduğu belgelenmiş olmasına rağmen idam edildiği kaydedildi.