Endonezya ordusu kadınlara bekaret testi yapmakta ısrarcı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Endonezya'ya orduya katılmak isteyen kadınlara uygulanan bekaret testlerinin derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Orduya katılmak isteyen kadınlara bekaret testinin yapıldığı Endonezya'ya, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) uygulamayı kaldırma çağrısı geldi.

Endonezya ordusu, uygulamanın ahlaksız kadınların silahlı kuvvetlere girmesini önlediğini söyleyerek, testleri savunur bir pozisyon alıyor. Geçtiğimiz yıl ülkedeki polis teşkilatı da bu uygulama nedeniyle eleştiriyle karşı karşıya kalmıştı.

'ZALİM, İNSANLIK DIŞI, AŞAĞILAYICI MUAMELE'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yaptığı açıklamada, uygulamanın "uluslararası insan hakları hukukunun zalim, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasaklayan maddelerini ihlal ettiğini" kaydetti.

HRW, uygulamayı cinsiyete dayalı şiddet olarak niteledi ve bir kadının bakire olduğunu kanıtlamasın da "bilimsel olarak temelsiz" bir yöntem olduğunu hatırlattı.

Testlerden geçenler ve testin uygulandığı diğer kadınlarla görüşmeler yapan HRW, testa tabi tutulan kişilerin uygulamayı acı dolu, utandırıcı ve travmatik olarak nitelendirdiğini belirtti.

HRW, Endonezya Başbakanı Joko Widodo'ya seslenerek, uygulamayı derhal durdurması gerektiğini bildirdi.