Emine Erdoğan Rıza Sarraf'ın serbest bırakılması için ABD'lilerle görüşmüş

Emine Erdoğan'ın ABD'de tutuklu olan Rıza Sarraf'ın serbest bırakılması için Jill Biden ile görüştüğü açıklandı.

Dış Haberler

Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklu olması, Türkiye ile ABD arasında gerilim yaratmaya devam ederken, Sarraf'a dair yeni iddialar ortaya atıldı.

Washington Post'a yazan David Ignatius, ABD'de yargılanmakta olan Sarraf'ın serbest bırakılması için Türkiye'nin büyük çaba gösterdiğini belirterek, atılan adımları "sıra dışı" olarak nitelendirdi.

EMİNE ERDOĞAN DA GÖRÜŞMÜŞ

Ignatius'un yazısında 21 Eylül 2016'da dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede, Sarraf'a büyük yer ayrıldığı belirtildi. Yazıya göre Erdoğan, Biden'dan o zaman Sarraf davasının savcısı olan Preet Bharara'nın kovulmasını talep etti.

Erdoğan'ın Biden'la olan 90 dakikalık görüşmesinin yarısının Sarraf üzerine olduğu söylenirken, yazıda Emine Erdoğan'ın da Joe Biden'ın eşi Jill Biden ile görüştüğü ve Sarraf'ın serbest bırakılmasını talep ettiği bildiriliyor.

BEKİR BOZDAĞ'DAN ZİYARET

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da ABD'yi ziyaret ettiği ve o zamanki mevkidaşı Loretta Lynch ile görüşerek Sarraf için taleplerde bulunduğu bildiriliyor.

Ignatius, Bozdağ'ın davanın "hiçbir kanıta dayanmadığını" söylediğini ve Sarraf'ın serbest bırakılmasını istediğini aktarıyor.

'ERDOĞAN'IN SAPLANTISININ SEBEBİ...'

Aralık ve Ocak aylarında eski ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmeleri gerçekleştiren Erdoğan'ın Sarraf'ın serbest bırakılması için sürekli çaba gösterdiği bildiriliyor.

Obama döneminde çalışmış bir ABD'li yetkili, "bizim varsayımımız Erdoğan'ın bu davaya olan saplantısının, davanın ilerlemesi durumunda ailesini ve nihai olarak kendisini yıpratacak bilgilerin ortaya çıkacak olması olduğu yönündeydi" diyor.

Ignatius, buna karşın davanın ilerlemekte olduğunu kaydediyor.

"'NATO MÜTTEFİKİ' SÖZÜ O KADAR ÇOK TEKRARLANDI Kİ..."

Washington Post yazarı, "Türkiye hakkında söylenen 'NATO müttefiki' sözü o kadar çok tekrarlandı ki, bu söz Türkiye'nin son eylemlerinin ne kadar düşmanca ve otokratik olduğunu gölgeliyor" diyor.

David Ignatius, "Washington sonra ne olacağıyla ilgili endişeli" diyerek yazısını bitiriyor.