El Nusra Cephesi El Kaide'den ayrılmayı düşünüyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtlarının açıktan desteğini almak isteyen El Nusra Cephesi, El Kaide'den ayrılarak yeni bir yapılanmaya gitmeyi düşünüyor.

Dış Haberler

Reuters'in haberine göre El Nusra Cephesi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesini isteyen ülkelerin açıktan desteğini alabilmek için El Kaide'den ayrılarak yeni bir yapılanmaya gitmeyi düşünüyor.

Habere göre El Nusra lideri Ebu Muhammed el-Culani ile görüşen Katar ve Körfez ülkeleri, örgütü El Kaide'den ayrılmaya ikna etmeye çalışıyor.

Nusra'ya yakın isimlerden Muzamcir el-Şam da yakın bir zamanda El Nusra isminin bırakılacağını, yeni bir örgütün kurulacağını ve El Kaide'den ayrılınacağı ancak Nusra içerisinde buna karşı çıkan liderler bulunduğunu söylüyor.

Grubun bu adımla alacağı yardımlar sayesinde bölgedeki ana rakibi olan IŞİD ile de savaşabileceği iddia ediliyor.

Yeni grupta, IŞİD'le Nusra ayrışması sırasında IŞİD'den ayrılan ancak 3. bir taraf olarak Ömer el-Şişani tarafından kurulan Muhacir ve Ensar Ordusu'nun da yer alacağı konuşuluyor.

Nusra'ya yakın bir şeyh olan Muzamcer el-Şam, hala tüm Nusra emirlerinin tam olarak ikna olmadığını, bu nedenle açıklamanın ertelendiğini söyledi.

Ancak Nusra'ya yakın bir kaynak, Culani'nin başka çaresi olmadığını, kararı kabul etmeyenlerin örgütten ayrılabileceğini ileri sürdü.