El Kaide ve IŞİD'in üye toplama rehberi yayımlandı

El Kaide ve IŞİD'in üye toplamakta kullandığı yöntemleri ve stratejileri anlatan rehber yayımlandı.

Dış Haberler

New York Times, El Kaide ve IŞİD'in üye toplamak için kullandığı yöntem ve stratejileri anlatan bir haber yaptı. IŞİD'in El Kaide'den ayrılmış olması sebebiyle iki örgütün de benzer yöntemleri kullandığı söyleniyor.

ARAYIŞTAKİ MÜSLÜMANLAR HEDEFTE

Örgütlerin sosyal medya üzerinden iletişim kurdukları kişilerle ilişkilerini yavaşca geliştirdikleri belirtilirken, hedef alınan kişilerin dindar olmayan ve arayıştaki müslümanlar oldukları bildiriliyor.

 

Daha önce müslüman ülkelerde yaşamamış kişilerin ve kadınların da hedef alındığı bildirilirken, İslam'a dair fazla bilgisi olmayanların daha kolay eğitilebildiği de öne sürülüyor.

El Kaide'nin IŞİD'e göre üye alımında daha seçici ve dikkatli olduğu belirtilirken, IŞİD'in daha açık olduğu söyleniyor. Örgütlerin kendilerine ait dersleri, kitapları ve bildirileri de sürekli yaymaya çalıştıkları ve üye yapmak istedikleri kişilere günde en az bir ders dinletmeye çalıştıkları görülüyor.

MAĞDURİYET İSTİSMARI

Cihatçı örgütlerin müslümanların yaşadığı çeşitli felaketleri ve mağduriyetleri istismar ederek sempati toplamaya çalıştığı da belirtilirken, bunun için çoğunlukla Filistin'e dair konuşmalar yapıldığı söyleniyor.

Üye alınacak kişiyle iletişim kurulduktan sonra da cihatla ilgili konuşulmaya başlandığı, cihadın ve şehitliğin anlamına dair hadislerden bahsedildiği bildiriliyor.

Bu aşamaya gelindiğide üye alınacak kişinin namaz saatlerine uyması ve Kuran okumasının beklendiği de belirtiliyor.