El Ahbar: Ordunun Halep operasyonu Ankara'ya büyük darbe

Suriye ordusu ve müttefiklerinin Halep'e yönelik başlattıkları operasyon devam ederken, Türkiye'nin Halep'in kuzeyinde kurmak istediği tampon bölge planları da suya düştü.

Dış Haberler

Suriye ordusu, Hizbullah ve yerel milis kuvvetleri Halep çemberini kapatmak ve Şii beldeleri Zahra ile Nubbul'a yönelik 2 yıldır devam eden El Kaide kuşatması kırmak için büyük bir operasyon başlattı.

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinden Hassan İlleyk ile Rida el-Bacha'nın makalesine göre, ordu ve müttefikleri, Halep'te muhalefetin elinde tuttuğu mahalleleri kuşatma altına almak için savaşa devam ederken, bir yandan da Şii beldeleri Zahra ile Nubbul'u kuşatmadan kurtarmaya çalışıyor.

Yazarlara göre, operasyonla Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın önerdiği ve Beşar Esad'ın kabul ettiği "Halep'e yönelik hava saldırılarını 6 haftalığına durdurma" anlaşması çelişmiyor. Suriye yönetimi, Türkiye'nin tampon bölge yaratmak istediği Halep'in kuzeyinde, bu anlaşmanın kendi elini bağlamadığını göstermek istiyor.

Halep operasyonunun güney cephesindeki büyük operasyonla da çakıştığına dikkat çeken El Ahbar makalesi, böylece ordunun birden fazla büyük cephede savaşma kapasitesinin olduğunun da gösterildiğini vurguladı.

Operasyonun son dikkat çekicisi tarafı ise, başarılı olması halinde, Halep'teki silahlı grupları Türk topraklarına bağlayan son ana ikmal hattının da ortadan kaldırılacak olması.

HAKAN FİDAN'IN SÖZLERİ
Makalede, Halep'in kuşatılması durumunda, bölgede grupların en sonunda Suriye devletinin otoritesini kabul edeceği ve bunun da muhalifler için askeri, siyasi ve moral çöküntüye yol açacağı söylendi.

Bununla ilgili olarak, yakın zamanda milletvekili olmak için istifa eden Hakan Fidan'ın 2013 yılında bazı Arap yetkililerle yaptığı görüşmede söyledikleri aktarıldı.

Görüşmenin yapıldığı dönem, Suriye ordusu başkent Şam'a yönelik saldırıları püskürtüyor ve büyük Kuseyr operasyonuna devam ediyordu.

İddiaya göre Fidan, bu görüşmede şunları söyledi: "Bütün bu ilerlemelerin Esad rejimine faydası olmayacak. Halep muhaliflerin eline düştüğü zaman, Suriye'nin merkez bölgeleri birkaç gün içinde düşecek."