Ekvador'dan Venezuela Başkonsolosu'nu sınır dışı etme kararı

Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Venezuela Başkonsolosu'nu sınır dışı etme kararı verdi. Karar, Venezuela Haberleşme Bakanı'nın Ekvador Devlet Başkanı Moreno hakkındaki 'saldırgan ifadeleri'nin ardından geldi.

Dış Haberler

Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Venezuela Başkonsolosu'nu sınır dışı etme kararı verdi. Karar, Venezuela Haberleşme Bakanı'nın Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno hakkındaki "saldırgan ifadeleri"nin ardından geldi.

Venezuelalı Bakan Jorge Rodriguez, dün yaptığı açıklamada, Ekvador Başkanı Moreno'yu göçmenler konusunda sert ifadelerle hedef almış, her gün Venezuela'dan Ekvador'a 6 bin göçmen geldiğini söyleyen Moreno'yu "yalancı" olmakla suçlamıştı. 

'O BİR YALANCI'

Ekvador lideri Lenin Moreno, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, ekonomik çöküş sebebiyle Venezuela'dan komşu ülkelere yaşanan göçü, Latin Amerika'nın tanık olduğu "en büyük göç hareketi" olarak nitelemiş ve bütün ülkelerin buna dayanışma içerisinde müdahale etmesi talebini dile getirmişti.

Rodriguez, olay yaratan basın konferansında, Moreno'nun bu sözlerine ilişkin, "O bir yalancı ve Birleşmiş Milletler kürsüsünde yalan söyleme cüretini gösterebiliyor çünkü ona bu aldatmacayı şişirmesi için böyle yapması emrini verdiler" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine, Ekvador Dışişleri Bakanlığı, "hükümet yetkililerimize dönük herhangi bir saygısızlık işaretini tolere etmeyeceğiz" açıklamasında bulunarak, Karakas'taki Venezuela Büyükelçisi Carol Delgado'nun sınır dışı edileceğini duyurdu. Açıklamada, Ekvador'un "Venezuelalı sığınmacılara yardım sağlamaya devam edeceği" belirtildi.

Venezuela ve Ekvador uzun bir süre boyunca iyi müttefiklik ilişkileri içerisinde olmuş, ABD'nin bölgedeki müdahalelerine karşı ortak inisiyatif geliştirmişlerdi.

Geçen yıl göreve gelen Moreno'nun ise, Ekvador'u Venezuela kampından uzaklaştırarak, Washington'a ve ABD'nin bölgedeki müttefiklerine yakınlaştırdığı yönünde yorumlar yapılıyor.