Ekvador'da Correa ile Moreno arasında ihtilaf: Eski Başkan'dan 'hain' suçlaması

Ekvador'da iktidar partisi arasındaki ihtilaf, eski başkan Correa'nın yeni başkan Moreno'yu "hain" olarak nitelendirmesine kadar vardı.

Dış Haberler

Ekvador'da iktidar koalisyonundaki ihtilaf büyüyor.

Daha önce, şimdiki Ekvador Başkanı Lenin Moreno'yu "kuzu kılığındaki kurt" olarak nitelendiren eski Başkan Rafael Correa, bu sefer de halefine "hain" dedi.

teleSUR'da yer alan habere göre, iktidardaki PAIS ittifakındaki gerilim, iki ayrı merkezi toplantı yapmaya vardı.

Parti Genel Sekreteri Gabriela Rivadeneira kıyı kenti Esmeraldas'ta 3 Aralık'ta bir toplantı çağrısı yapmış, yurtdışında bulunan Correa da toplantıya katılacağını açıklamıştı.

Ancak Lenin Moreno, parti üyelerine bir başka toplantı için çağrı yaptı. Bu yeni toplantının tarihi henüz belirlenmedi.

Rivadeneira, Moreno'yu, Correa'nın başlattığı "yurttaş devrimi"nden uzaklaşmakla ve sağa kayarak zengin işadamlarıyla uzlaşmakla suçluyor.

Correa, PAIS ittifakının programına ihanet edenleri partiden atacaklarını, ilk sırada yer alacak kişinin de "en büyük hain" olan Moreno olacağını söyledi.

Parti, bu ay başında Moreno'yu "partiye zarar verdiği" gerekçesiyle başkanlıktan azletmiş, ancak Moreno'nun açtığı dava sonucunda ihtilaf büyümüştü.

2007-2013 tarihleri arasında Correa'nın yardımcılığını yapan Moreno, Mayıs ayında seçildikten sonra sağcılarla ve bankerlerle işbirliği yönünde dümen kırmakla suçlanıyor.

Moreno, uzun bir aradan sonra IMF'yi ülkeye davet etmişti.

Moreno'nun görevden aldığı Başkan Yardımcısı Jorge Glas'a yönelik "yolsuzluk" suçlamaları da, Correa yandaşları için bardağı taşıran son damlalardan olmuştu.

Correa, Moreno'nun kendisini 10 yıl boyunca "kandırdığını" söylemişti.