Ekvador'da bir trans kadın, ilk kez Ulusal Meclis için aday

Ekvador'da Ulusal Meclis seçimleri için aday olan ilk trans kadın Diane Rodriguez, Devlet Başkanı Correa ile birlikte önemli adımlar atılmasını sağladı

Ekvador'da Ulusal Meclis seçimleri için aday olan ilk trans kadın Diane Rodriguez, kendine yalan söylemediğini ve hiçbir trans kadının kendine yalan söylememesini istediğini belirtiyor.

Rodriguez ilk kez 2013'te kimliğini açıkça paylaşarak Guanas bölgesinde seçimlere aday olmuş. Ardından 6 eşcinselin daha açık kimlikleriyle adaylıklarını açıkladığı belirtiliyor.

Saklanarak mücadele edemeyeceğini söyleyen Rodriguez, ülkede evlilik yapan ve bebek sahibi olan ilk trans kadın. "Kendimi bir dolaba saklayarak mücadele etmem imkansız" diyen Ekvador vatandaşı, 34 yaşında ve ilk gençlik yıllarından bu yana mücadele ediyor.

Devlet Başkanı Rafael Correa ile ilk kez seçimler için ilk adaylığını koyduğu 2013'te tanışan Rodriguez, LGBT'ler için daha fazla özgürlük penceresinin açılmasını sağladı.

Correa, Rodriguez ve beraberindeki aktivistlerin çabaları, on yılları aşkın sürüncemenin ardından önemli adımlar atılmasını sağladı. Ülkede 1997'de suç olmaktan çıkarılan eşcinsellik, devam eden yıllarda bir dizi sorunla anılmayı sürdürdü. Aktivistlerin mücadelesi ile çok sayıda LGBT sağlığı merkezi açıldı, 17 trans vatandaşın öldürülmesi sürecinde adaletin sağlanması için adım atıldı, ülkenin en popüler ikinci TV şovu trans bireylere dönük gösterdiği ayrımcılık nedeniyle cezalandırıldı, yasal olarak cinsiyet ve isim değiştirme hakkı kazanıldı, işyerlerinde güvenli çalışma koşulları iyileştirildi.

Son zaferleri ise, Rodriguez'in "elde edilmesi en güç" olan diyerek nitelediği, biyolojik cinsiyetten bağımsız olarak, kimlik kartlarına cinsiyet yazılabilmesi oldu. Bu durumun dünyada eşsiz olduğunu belirten Ekvador vatandaşı Rodriguez, benzer durumları talep edenlerin İspanya ve Arjantin'de "zihinsel olarak sağlıksız" damgasını yediğini ifade etti.

Öte yandan Rodriguez, kat edecek uzun bir mesafenin olduğunu, alışkanlıkları yenmenin güçlükler barındırdığını ekledi.