'Ekonomik soğuk savaş geliyor olabilir'

JP Morgan idari direktörü Jing Ulrich, ABD ile Çin arasında 'ekonomik soğuk savaş' yaşanabileceğini öne sürdü.

Dış Haberler

JP Morgan idari direktörü ve JP Morgan Chase Asya Pasifik başkan yardımcısı Jing Ulrich, ABD ile Çin arasında yaşanan gerilime dair açıklamalarda bulundu.

Ulrich, "Çin dış baskıdan dolayı iç politikasını değiştirmeyecektir" diyerek, "sorun teknolojik düzlemde hem Çin'in hem de ABD'nin öncü olmak istemesi" ifadelerini kullandı.

'HALA UZLAŞMA MÜMKÜN'

Jing Ulrich, "Şimid mevcut ticaret savaşının bir ekonomik soğuk savaşa dönüşüp dönüşmeyeceğini göreceğiz, umuyoruz öyle olmayacak" diye konuştu.

JP Morgan yöneticisi, "Hala iki tarafın da müzakere masasına gelmesi mümkün ve hala bir uzlaşmaya varılabilir, hepimiz biliyoruz ki bu ticaret savaşı sürerse iki taraf da kaybedecek. Kimsenin bundan çıkarı yok" dedi.

'ÇİN ABD'NİN BEŞ YIL ÖNÜNDE'

JP Morgan değerlendirmesinde, ticaret gerilimine yol açan unsurun iki tarafın da teknolojide üstünlük kurmak istemesi olduğu söylenirken, New York University Stern School of Business'tan profesör Arun Sundararajan, "Çin'in dijitalizasyonun ekonomiye entegrasyonu konusunda ABD'nin beş yıl önünde olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Sundararajan, buna karşın ABD'nin yapay zeka konusunda Çin'den önde olduğunu, Japonya'nınsa endüstriyel robot kullanımında hem Çin'in hem de ABD'nin ilerisinde olduğunu savundu.

TRUMP YÖNETİMİ 'MADE IN CHINA 2025' PLANINI HEDEF ALIYOR

Çin yönetimi, "Made in China 2025" isimli planla, yüksek teknoloji ithalatını azaltmayı amaçlıyor.

Çin bu sebeple çip teknolojileri başta olmak üzere telekomünikasyon, robot teknolojisi ve diğer elektronik teknolojilerde yerel üretime geçiyor.

Çin'in yüksek teknoloji üretimi, ABD'nin Çin'le ticaret dengesinin daha da bozulmasına yol açacak. Trump yönetimi bu sebeple Çin'in ABD teknoloji şirketlerine yatırımlarını kısıtlıyor.

ABD'li teknoloji şirketlerini satın alan Çin, ABD'den teknoloji transferi gerçekleştiriyor.

ÇİN ABD'DEN YÜZLERCE MİLYAR DOLARLIK ÇİP SATIN ALIYOR

Çin, 2016 yılında ABD'li şirketlerden 227 milyar dolar değerinde entegre devre satın almıştı.

İran yaptırımlarının delinmesini sebep gösteren ABD, Çinli teknoloji devi ZTE'nin ABD yazılım ve donanımlarını satın almasını yasakladı. 

Bu kararın ardından ABD ile 5G teknolojisinde rekabette önemli bir unsur olan ZTE ana operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı.

Sonrasında anlaşma sağlansa da, ZTE'ye uygulanan yaptırım Çin'i teknolojide ABD'ye bağımlılığını azaltma kararına yöneltti.