Economist: Türkiye ve Ürdün için en iyi tampon bölge modeli İsrail'inki

Economist'te çıkan bir yazıda Türkiye'nin ana endişesinin Suriye Kürtlerinin devlet kurması olduğu söylenirken, Türkiye ve Ürdün için en iyi tampon bölge modelinin İsrail olduğu söylendi.

Dış Haberler

Economist'de yer alan bir yazıda, Ürdün ve Türkiye'nin tampon bölge kurma istekleri incelenerek, Türkiye'nin 110 kilometre uzunluğunda ve 33 kilometre derinliğinde bir bölge kurmak istediği söylendi.

Tampon bölge ihtiyacının Suriye'nin parçalanmayı sürdürmesi sebebiyle doğduğu söylenirken, birkaç yıl önce tampon bölge kurmayı isteyenlerin bunu "isyancıları" örgütleyecek yer açmak için istediği, bugünse insani taleplerin ön planda olduğu iddia edildi.

Türkiye'nin ana endişesininse Suriyeli Kürtlerin devlet kurması olduğu belirtilirken, burasının Türkiye'de yaşayan Kürtleri çekebileceği de belirtildi. Yazıda, Türkiye'nin IŞİD'i desteklediğine dair iddialara da yer verilerek, cihatçıların Türkiye için de endişe oluşturduğu belirtiliyor.

Türkiye ve Ürdün için en iyi tampon bölge modelinin İsrail'inki olduğu söylenirken, İsrail'in Suriye sınırında bir tür tampon bölge oluşturduğu ve Suriye'nin komşuları arasında en güvenlisi olduğu belirtildi.