The Economist: Musul'u Şiiler almamalı, en iyi yol IŞİD'i doğu Suriye'ye yönlendirmek

Britanya'nın etkili dergisi, "Musul'u Şiiler almamalı" derken, örgüte Musul'dan güvenli bir çıkış verilerek doğu Suriye'ye yönlendirilmesinin en iyi yol olduğu iddia edildi.

Dış Haberler

Irak'ta Musul operasyonu sürerken, Batı medyasında "IŞİD'i yönlendirme" ve Haşd eş-Şaabi'ye karşıtlık su yüzüne çıkıyor.

The Economist'te yer alan bir Musul değerlendirmesinde, Musul'un IŞİD'den kurtulacağına dair çok az şüphe bulunduğu, ancak esas sorunun "istikrar" için "Sünni çoğunluklu" Musul'un siyasi sesinin duyulmasını izin verilmesi gerektiği iddia edildi.

Operasyonun nasıl biteceğinin henüz belli olmadığını savunan The Economist, IŞİD'in her şeye rağmen direnip savaşacağını söyledi.

Ancak yazıya göre, IŞİD'in en iyi savaşçıları ve lideri Ebubekir el-Bağdadi çoktan Musul'u terk etmiş olmalı.

"Kurtarıcılar azami dikkatle hareket etmeli. Musul'un yeni bir Halep olmasına izin verilmemeli" diyen The Economist, Musul ve Neyneva vilayetinin "Şiiler tarafından" alındığına ilişkin bir görüntüden kaçınılması gerektiğini savundu.

Bölgenin Sünni Arap çoğunluğa sahip olduğunu iddia eden The Economist, bu nedenle geniş bir özerklikten yararlanması gerektiğini yazdı.

Azınlıkların da korunması gerektiğini belirten The Economist, Musul'a "dışarıdan" gelen unsurların -Kürt güçleri, Şii milisler ve belki de Türkiye- kentten uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

The Economist şöyle yazdı:

Sapkın gibi görünse de, sözümona kurtarıcıların yapabilecekleri en bilgece şey, ölene kadar savaştan kaçınmak için, IŞİD'e kentten doğu Suriye'ye güvenli geçiş sağlanması olacaktır. Musul'u hızlıca ve kansız bir şekilde alma ödülü, doğu Suriye'de izole edilmiş bir İslam Devletçiğinin biraz daha yaşaması bedeline değer.