Duterte, Filipinler Komünist Patisi'yle barış görüşmelerini sona erdirdi

Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte yarım asırlık çatışmayı sona erdirme çabalarına darbe vurarak Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu ile barış görüşmelerini askıya aldı.

Dış Haberler

Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte, Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kanadıyla yapılacak barış görüşmelerine ilişkin, ''Yeni Halk Ordusu ile görüşmeleri kesmeye karar verdim'' açıklamasını yaptı.

AFP'de yer alan habere göre Duterte, asker ve polis güçlerine yönelik saldırılara dikkat çekerek, Yeni Halk Ordusu'nu ''terörist'' olarak sınıflandırmakla tehdit etti.

1969'dan bu yana silahlı eylemlerini sürdüren Yeni Halk Ordusu ve Filipinler hükümeti arasında yaklaşık 30 yıldır barış müzakareleri gerçekleşiyor. Müzakerelere şimdiye kadar Norveç ve Hollanda ev sahipliği yaptı.

Geçtiğimiz akşam düzenlediği basın toplantısında konuşan Duterte, ''Hollanda'dakilere söyleyin, artık resmi bir görüşmede bulunmayacağım. Hadi savaşa devam edelim'' ifadelerini kullandı.

Yeni Halk Ordusu ile yürütülen barış görüşmelerin son turu mayıs ayında gerçekleştirilirken, gayri resmi görüşmeler bu yılın temmuz ayında da devam etmişti.

Duterte'nin danışmanı İsa Dureza, bugün yaptığı açıklamada Duterte'nin söz konusu kararını teyit etti.

Bu ay ülkenin güneyinde bir polis memuru ve 4 aylık bir bebeğin yaşamını yitirdiği saldırıyı işaret eden Duterte, ''Eğer böyle davranacaksanız savaşa devam edeceğiz, görüşmeleri bırakmalıyız'' şeklinde konuştu.