Düşük yapan emekçi kadın işten çıkarıldı: Çocuğunu kaybetti diye onu koruyacak halimiz yok!

Fransa’da 33 yaşındaki kasiyer Ayele, 4.5 aylık bebeğini kaybettikten sonra iş dönüşünde patronu tarafından yavaş olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldı.

soL-Fransa

Paris’in kuzeyindeki banliyölerden Villepinte’te kasiyerlik yapan Ayele, 4.5 aylık hamileyken kasada meyve tartarken amniyon kesesinin (su kesesinin) yırtılması sonucunda bir hafta hastanede kaldı. Bebeğini kaybeden Ayele’nin işine, bir ay sonra işine dönmesine rağmen yavaş çalıştığı gerekçesiyle son verildi.

Humanite’den Kareen Janselme’nin haberine göre, Ayele yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

‘Kazanın olduğu gün dükkan çok kalabalıktı. 4.5 aylık hamile ve stresliydim, karnım burnumdaydı ve işleri hızlı halletmek gerektiğini biliyordum. Tartmak için elime kocaman bir karpuz aldım. Bir ses duydum. Su akıyordu. Kasılmalarım vardı, onlar vuruyordu, ağlamaya başladım.’

Kasiyer şefinin daha önce ona sürekli yavaş çalıştığını, kendi videolarını izletip ‘Yaptığın iş hakkında ne düşünüyorsun?’ diye sorular sorduğunu söyleyen Ayele, yine kadın olan bu şefin tacizleri sırasında 2 aylık hamileymiş. O sıralar partneri, kendisi ve bebeği için kalacak bir yer aradığını belirten Ayele, işini kaybetmemesi gerektiğini ve diğer iş arkadaşlarından iki kat hızlı çalıştığını söylüyor. Ayele, işten çıkartılmadan önce patronuna daha iyi çalışacağını söylediğinde kendisiyle dalga geçildiğini, kapıda çalışmaya hazır bekleyen birçok insan olduğunun söylendiğini vurguluyor. İş yerine hamilelik sertifikasını sunmasına rağmen, iş yasasında yer alan hükümlere göre kaldırabileceği azami ağırlık vb. konularda hiçbir düzenlemeye gidilmediğini belirtiyor.

PATRON: SÜPERMARKETİMİZ KAZANCINDAN OLDU

Emlakçılık sektöründe de söz sahibi olan İtalyan göçmen bir aile  tarafından kurulan ve 17 şubesi olan süpermarketler zinciri O’Marchais Frais adlı süpermarketin şube müdürünün duyanları şaşkına çevirecek aşağıdaki ifadeleri ise  kadın ve işçi haklarının çok gelişkin olduğu iddia edilen Fransa’dan:

"Lütfen olayları birbirine karıştırmayalım. İş yerimiz çalışanların kişisel hayatlarından, onların başına gelenlerden sorumlu değildir. O [Ayele] iki senedir mesleki hatalar yapmakta. Bunun kişisel olaylarla bir ilgisi yok. Çocuğunu kaybetti diye onu koruyacak halimiz yok. Bütün bunların nedeni çalışma koşulları değildi. Ama nihayetinde şirketimize para kaybettirdi."

CGT sendikası temsilcileri  hamileliğin bir hak olduğunu, mesleki bir hata olmadığını vurgularken Ayele’in işe dönmesi ve başından geçenlerin tekrar araştırılması için 27 Ekim’de süpermarketin önünde bir eylem yapacaklarını söylediler.