Dünyanın en tuhaf sınırı artık yok

Hindistan’la Bangladeş arasındaki sınır sorunu yaklaşık 70 yıl sonra çözüldü. Böylece dünyanın en tuhaf sınırlarından biri de ortadan kalktı.

Dış Haberler

Hindistan’la Bangladeş arasında, yaklaşık 70 yıldır devam eden ilginç bir sınır ihtilafı sonunda çözüldü.

Hindistan'a ait Dahala Kagrabari, Hindistan'ın Batı Bengal Eyaletinde “yabancı ülke topraklarıyla çevrili” bir bölge. Dünyada başka örnekleri de bulunan Dahala Kagrabari’nin özelliği ise üç kademeli olması. Yani Hindistan topraklarını çevreleyen Bangladeş topraklarını yine Hint toprakları çevreliyordu. Durumu biraz daha anlaşılır kılan bir haritaya, bugün Washington Post gazetesinde Adam Taylor imzasıyla yayımlanan haberde yer verildi:

İki ülke arasında benzer durumda bulunan 160 bölgeyle ilgili anlaşmazlık, Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden beri devam ediyordu. Söz konusu bölgelerde 50 binden fazla insan yaşıyor. Yapılan anlaşmayla bu bölgelerde yaşayanlar, ilgili devletlerin vatandaşlığına geçmiş oldu. Böylece artık bölge insanları 68 yıl sonra eğitim, sağlık, elektrik, su ve benzeri kamu hizmetleri alabilecek.

Dünyada her tarafı yabancı ülke topraklarıyla çevrili başka bölgeler de mevcut. İspanya’ya ait Llivia (Fransa içerisinde) ve Belçika’ya ait Baarle-Herlog (Hollanda toprakları içinde) bazı örnekler. Ancak Hindistan ve Bangladeş arasındaki sorun, üç kademeli olması nedeniyle özgünlük taşıyordu.

Ancak 2011 yılında iki ülke arasında yeniden başlayan görüşmelerin nihayet sonuç vermesiyle bütün sorunlar çözülmüş sayılmaz. Bölgede yaşayan bazı insanlar, yapılan nüfus sayımlarına katılamadıkları için topraklarını kaybedecekleri ve iki ülkenin de vatandaşı olamayacakları endişesini taşıyor.