Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Yılanlara karşı yeterli özel panzehir üretimi yok

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, yeterli düzeyde özel panzehir üretimi yapılmadığı için her yıl 100 bin kişinin öldüğü belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeterli düzeyde özel panzehir üretimi yapılmadığı için yılan sokmaları neticesinde her yıl 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Özellikle Afrika'da panzehir sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken DSÖ, serum üretimi çalışmalarına başladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, yılan sokmalarından kaynaklanan ölümlerin nedeninin zaman kaybından ziyade daha çok özel panzehir eksikliği ile ilgili olduğu belirtildi. Her zehirin tedavisi için özel bir panzehire ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, her panzehirin her yılanda etkili olmadığı ifade ediliyor. Asya tipi bir Taipan insanı soktuğunda buna karşı ancak aynı yılan türünden elde edilen panzehirin etkili olduğu vurgulanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Micha Nübling,  Asya'dan getirilen ilaçların kalite kontrolü yapılmadığı için Afrika'da neredeyse hiç etkisi olmadığını belirtti.

Yılan uzmanı David Willams ise panzehir üretimi yapılan Hindistan'daki ürünlerin de aynı durumda olduğunu,  her yıl en az 50 bin kişinin yılan zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini vurguladı.

DSÖ, bu durum üzerine yılan zehirlenmelerini unutulmaya yüz tutmuş tropik hastalıklar listesine dahil ederek, kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı.

DSÖ ayrıca etkili panzehirlerin güvenilir bir biçimde üretilmesi için yönetmelikler hazırlayarak çeşitli serum türlerini testten geçirdiğini belirterek, bu ilaçların özellikle Afrika'nın güneyinde, Sahra bölgesinde olabildiğince çok farklı yılan türlerinin zehirlemelerine karşı etkili olacağını açıkladı.