Dünya Öğrenci ve Gençlik Festivali başlıyor

Dünyanın en büyük anti-emperyalist gençlik etkinliği Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali (WFYS) başlıyor.

soL-Sochi

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) tarafından Rusya’nın Soçi kentinde bu yıl 19’uncusu düzenlenecek Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali (WFYS) için hazırlıklar tamamlandı.

15 Ekim Pazar günü saat 15:30’da açılış seremonisiyle başlayacak olan festivale dünyanın dört bir yanından on binlerce genç katılım gösteriyor. Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılında Rusya’da gerçekleşen festivale dünya komünist gençlik örgütlerinin de yoğun katılım gösterdiği gözlemleniyor. Seremoni yaklaşırken katılımın artması bekleniyor.

Kültür-sanat, bilim ve spor etkinliklerinin gerçekleşeceği festivalde gençler,  dünya sorunları hakkında sunumlar ve tartışmalar gerçekleştirip geleceğimizi onurlandırmanın adımlarını atacak. Festival bu yıl 50.ölüm yılı olan Che Guevara, geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Kübalı büyük devrimci Fidel Castro ve Batı Sahra Bağımsızlık hareketi lideri Muhammed Abdulaziz’e adandı. Bu kapsamda yarın ‘Gençlik Hareketinde Ernesto Che Guevara’nın Mirası’ başlıklı konferans gerçekleştirilecek.

KATILIMCILARA ENGELLEME

Festival hareketinin öncüsü olan WFDY’nin ülkemizde tek üyesi Türkiye Komünist Gençliği (TKG). Festivale katılacak olan TKG delegasyonundan iki kişiye 10 Ekim Katliamı anmasına katıldıkları gerekçesiyle festivalden bir gün önce yurt dışı çıkış yasağı getirildi.

Festival için yola çıkan Ukraynalı Genç Komünistler delegasyonuysa Ukrayna sınır güvenliği tarafından durdurulduklarında bagajlarında ‘yasaklı’ komünist semboller bulunduktan sonra gözaltına alındı. Ukrayna Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada festivalin “Barış, dayanışma, toplumsal adalet ve anti-emperyalizm” şiarıyla gerçekleştiği belirtilirken Ukrayna hükümetinin genç komünistlerin festivale katılımından korktuğunu söyledi.

Ayrıca Rusya hükümetinin baskılarıyla Devrimci Komünist Gençlik Birliği (Bolşevik) (RKSM(b)) üyesi birçok gencin de festivale katılımı engellendi. Kendi ülkelerinde gerçekleştirilen festivale katılmakta sorun yaşayan RKSM(b)’nin Rusya hükümetine karşı yaptığı eleştiriler nedeniyle siyasal faaliyetlerinde ciddi baskılarla karşı karşıya kaldığı biliniyor.

Dünyanın en büyük anti-emperyalist gençlik etkinliğinden güncel haber ve izlenimleri aktarmaya devam edeceğiz.