Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali'nde beşinci gün: Emperyalizm ile barış olmaz!

Beşinci gününü tamamlayan Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali'nde (WFYS) sunum ve etkinlikler gerçekleşmeye devam ediyor. Her gün bir kıtaya ayrılan tartışma programının beşinci gününde ise Asya Pasifik konuşuldu.

Festivalde "NATO ve Avrupa Birliği'nin askeri müdahaleleri", "Sovyetler Birliği'nin Ulusal Kurtuluş Hareketlerine Etkisi", "Kore'de Yeniden Ulusal Birleşme", "Güney Asya'da Dinci-
gericiliğe Karşı Mücadele" başlıklarında sunumlar gerçekleşti. 

Türkiye Komünist Gençliği'nden İbrahim Can Usta, ‘Sovyetler Birliği'nin Ulusal Kurtuluş Hareketlerine Etkisi’ başlıklı sunumda, uluslararası ilişkilerin sadece diplomasinin bir parçası olarak görülemeyeceğini, bugün Suriye’ye Türkiye’deki burjuva hükümetinin müdahale ettiğini söyledi. Konuşmada Birinci Savaş’ta Türkiye halkının emperyalizme karşı mücadele ettiği, Ekim Devrimi ve Sovyetler Birliği’nin etkisinin göz ardı edilemeyeceği belirtildi. Bugün ise Türkiye’nin dinci-gerici, anti-komünist ideolojilere karşı savaşımın sürdüğünün altı çizildi. Suriye Komünist Gençliği de tartışmada söz alarak İkinci Savaşta Sovyetler Birliği’nin faşizme karşı kazandığı zaferin Suriye’yi sömürge toplumu olmaktan kurtardığını söyledi. Sunumda Yunanistan Komünist Gençliğinin orak-çekiç logolu poster, pankart ve afişlerinin festival alanına alınmaması protesto edildi. Uluslararası anti-emperyalist mahkemenin ikinci günü ise olaylı başladı. Mahkeme simülasyonunun gerçekleşeceği salonda Rusya hükümetinden bir yetkilinin konuşmasının uzaması üzerine mahkeme için gelenler salona alınmadı. İspanya, Meksika, Küba ve Arjantin’den komünist gençlik örgütleri sloganlarla hükümet yetkilisini protesto ederken yetkili salonu terk etti. Simülasyon için festival yönetimi tarafından çevirmen tahsis edilmemesi üzerine ise Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu Başkanı (WFDY) Nicolas Papademetriou, Rusya hükümetini eleştirerek, federasyona saygı duyulmasını istedi. İki saat geç başlayan mahkemeye Meksika, Arjantin, Venezuella, Eritre, Panama, Lübnan, Ekvador ülkeleri katıldı. Arjantin adına yapılan konuşmada, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolan Santiago Maldonado’nun bulunması için çağrı yapılırken İngiltere’nin sömürü politikalarının hala ülkelerinde sürmekte olduğu belirtildi. Panama ise ülkelerinde öğrenci örgütlerinin yasaklandığını, uyuşturucu çetelerinin güvenlik sorunu oluşturduğunu ve gençlerin 16 yaşından itibaren çalışmaya başladıklarını belirtti. Ekvador adına mahkemeye tanık olarak çıkarılan konuşmacı ise ülkelerindeki 56 petrol kuyusunun yabancı şirketlere satıldığını ve şirketlere karşı açılan davaların kazanılmasına rağmen petrol kuyularının halen işletildiğini, içme sularının zarar gördüğünü söyledi. Konuşmacılar emperyalizme karşı hakların mücadelesinin süreceğini söylerken Ekim Devrimini selamladı.

"Kore'de Yeniden Ulusal Birleşme" başlığında gerçekleşen söyleşiye ise yoğun ilgi gösterildi. Sri Lanka, Afrika ve Rusya'dan katılımcılar, ABD'nin bölgedeki saldırgan politikalarına karşı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. KDHC temsilcileri, ABD'nin bölgedeki saldırgan politikalarının sonucu olarak nükleer silah programını uyguladıklarını belirterek, nükleer savaş tehlikesinin ancak ABD emperyalizminin yok edilmesi ile ortadan kalkacağını vurguladı. Kimilsungist- Kimjongilist Gençlik Birliği , ABD emperyalizminin yarattığı kaostan uzak, huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşadıklarını belirtti. Tüm dünyadaki ilerici gençliğe kirli ittifaklardan uzak durarak, ABD'nin savaş politikalarına karşı çıkma çağrısında bulunuldu.