Dünya Bankası: Filistin ekonomisi çöküyor

Dünya Bankası, bugün bir rapor yayınlayarak, Gazze ve Batı Şeria'da ekonominin çökmekte olduğu yönündeki değerlendirmesini paylaştı.

Dış Haberler

Dünya Bankası, bugün bir rapor yayınlayarak, Gazze ekonomisinin çökmekte olduğu yönündeki değerlendirmesini paylaştı.

Filistin'e büyük meblağlarda "bağış" yapan donörleri her yıl biraraya getiren Geçici İrtibat Komitesi'nin (AHLC) New York'ta gerçekleşmekte olan BM Genel Kurulu sırasında toplanması bekleniyor. Toplantıya her yıl Filistin, Birleşmiş Milletler, ABD, AB ve İsrail temsilcileri katılıyor.

YÜZDE 6'LIK DARALMA

Raporun AHLC toplantısının hemen öncesinde yayınlanmasına dikkat çekilirken, raporda, azalmakta olan donör desteğinin Gazze ve Batı Şeria'daki ekonomideki kötü gidişatı bu haliyle engelleyemeyeceğinin altı çizildi. 

"Gazze ve Batı Şeria'daki ekonomik kötüye gidişatın, sürekli olarak azalan dış yardım yoluyla ya da seyahat, hammadde ve ticaret erişimi kısıtlanmış özel sektör tarafından engellenmesi artık mümkün değil" öngörüsüne yer verilen raporda, Gazze ekonomisinin serbest düşüşte olduğu ve 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 6'lık daralma kaydettiği vurgulandı.

Jerusalem Post'a konuşan Dünya Bankası Batı Şeria ve Gazze Ülke Direktörü Marina Wes, "Gazze'deki ekonomik ve sosyal durum son on yıldır düşüşte ancak özellikle son aylarda ciddi ölçüde kötüleşmiş ve kritik bir noktaya ulaşmış durumda" yorumunu yaptı.

ABD'NİN YARDIMI KESMESİ DE ETKİLİ OLDU

ABD, bu ayın başında, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) yaptığı yardımları tamamen durdurma kararı almış, ABD Dış İşleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında kuruluş "düzeltilemeyecek kadar sorunlu" olarak tanımlanmıştı.

ABD, kuruluşa 2016 yılında 368 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu. Bu, kuruluşun bölgedeki faaliyetlerinin yüzde 30'una denk düşüyordu.