Donald Trump: El Chapo ABD’ye gelecek, herkes benden özür dileyecek

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için aday olan Donald Trump, Cumartesi günü Meksika’da hapisten kaçan uyuşturucu baronu “El Chapo”nun ABD’ye geleceğini, o zaman herkesin kendisinden özür dileyeceğini iddia etti.

Dış Haberler

Dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden biri olan Sinaloa’nın lideri Joaquin “El Chapo” Guzman Loera, Cumartesi günü Meksika’daki cezaevinden kaçtı. “Bodur” (El Chapo) lakaplı uyuşturucu baronu Şubat ayında Meksika Deniz Piyadeleri tarafından yakalanmış ve başkentin 80 kilometre kadar dışındaki özel güvenlikli bir cezaevine konulmuştu. El Chapo’nun cezaevi günleri yine kısa sürdü.

KÜÇÜK BİR MİMARİ HARİKASI

El Chapo’nun cezaevinin duşlarının bulunduğu yerden, cezaevi dışındaki mısır tarlasının içindeki bir binaya uzanan bir tünel kazarak kaçtığı saptandı. El Chapo’nun eğilmeden yürümesine izin verecek yükseklikte, yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki tünelin içinde aydınlatma tertibatı, oksijen tüpleri, çökme ihtimaline karşı yapı iskeleleri ve tünelin kazılması sırasında çıkan hafriyatı dışarı aktarmak için yapılmış motorlu bir düzenek olduğu görüldü.

Los Angeles Times gazetesi tüneli, “küçük çaplı bir mimari harikası” olarak niteledi.

SİNALOA KARTELİNİN LİDERİ

Guzman, dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden biri olan Sinaloa’nın lideri. Bücür lakaplı uyuşturucu baronunun şebekesi, Kolombiyalı uyuşturucu üreticileriyle kurduğu ortaklık sayesinde ABD, Avrupa, hatta Avustralya’da esrar, kokain ve eroin ticareti yapıyor.

TRUMP: ABD’YE GELECEK

Geçtiğimiz ay ABD’de Başkanlık yarışına giren emlak zengini Donald Trump, El Chapo’nun ABD tarafından ülkeye davet edileceğini yazdı.

Trump, Twitter’dan “ABD, hapisten kaçan Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo’yu ABD vatandaşı olması için davet edecek, çünkü bizim ‘liderlerimiz’ hayır diyemiyor!” diye yazdı.

Dün attığı bu tweetle bir kez daha medyada kendisinden bahsettirmeyi başaran Trump, bugün de konuyla ilgili tweetlerine devam etti. Trump, “El Chapo ve Meksika uyuşturucu kartelleri sınırı sanki bir elektrikli süpürgeymiş gibi, gönüllerince kullanarak uyuşturucu ve ölümü ABD’nin içine çekiyor. Yine sınırdan Meksika’ya milyarlarca dolar taşınıyor. Katiller, uyuşturucu ve suç bize geliyor, parayı onlar alıyor” dedi.

‘MEDYA BENDEN ÖZÜR DİLEYECEK’

Donald Trump, Haziran ayında başkanlık için Cumhuriyetçi Parti’den aday adaylığını açıkladığı konuşmada, “Meksika ABD’ye uyuşturucu, suç ve tecavüzcülerini yolluyor” demiş, Başkan seçildiği takdirde ABD-Meksika arasındaki sınıra duvar ördüreceğini söylemişti.

Trump, Guzman’ın kaçışıyla ilgili tweetlerinde bir kez daha ırkçı beyanlarına atıf yaparak, “Doğru olduğu görülen ‘Meksika bize...’ şeklindeki beyanatım konusunda insanlar ve medya ne zaman benden özür dileyecek” diye yazdı.