Domuzlar Körfezi çıkarmasının 54. yılında Küba Devrimi sosyalist karakterini koruyor

Bundan 54 yıl önce gerçekleştirilen Domuzlar Körfezi çıkarması, Fidel'in Küba Devrimi'nin sosyalist karakterini ilan etmesinden hemen sonra başlatılan bir işgal girişimiydi.

Can Berk İzmirden

15 Nisan 1961 Cumartesi günü başkent Havana'da yer alan havalimanlarına yapılan bombalı saldırılar, ABD'nin Küba Devrimini boğma girişimlerinin tepe noktasıydı. O güne kadar çok sayıda yasa geçiren, tarım reformunu gerçekleştiren, okuma-yazma kampanyalarıyla nüfusunu cehaletten kurtarmaya yönelik önemli adımlar atan Küba, ABD'nin ekonomik ve askeri çok sayıda saldırısıyla boğuştu. 

ABD topraklarından kaynaklanan bu saldırılar arasında yabancı gemilerin bombalanması, şeker kamışı tarlalarının yakılması, Küba sahillerindeki köylere düzenlenen ve çok sayıda Kübalının ölümüne yol açan saldırılar da yer alıyordu.

FİDEL, DEVRİMİN SOSYALİST KARAKTERİNİ İLAN EDİYOR

16 Nisan 1961'de, bir önceki gün gerçekleşen saldırılarda hayatını kaybeden Kübalılar için Havana'da düzenlenen cenaze töreninde Fidel, ilk defa devrimin sosyalist karakterini ilan etti:

Bu sıradan insanların sıradan insanlarla birlikte sıradan insanlar için yaptığı ve uğruna hayatlarımızı vereceğimiz sosyalist ve demokratik bir devrimdir. Bu nedenle bizi asla affetmeyecekler, ABD'nin burnunun dibindeyiz ve sosyalist bir devrim yaptık.

O gece, yani günümüzden tam 54 yıl önce gerçekleştirilen Domuzlar Körfezi Çıkarması işgal girişimi, ABD'nin Küba Devrimi'ne karşı tutumunu en açık şekilde ortaya koyuyordu.

'YANKİ EMPERYALİZMİNİN İLK YENİLGİSİ'

17 Nisan 1961’de gece yarısı iki CIA çıkarma gemisi Blagar ve Barbara J, Küba'nın güney sahilinde, denizin karaya doğru sokulduğu ücra bir nokta olan Domuzlar Körfezi’ne (Bahía de Cochinos) girdi. Bu gemileri dört ticari yük gemisi (Houston, Río Escondido, Caribe, Atlántico) izliyordu. Gemilerde "2506 Tugayı" olarak bilinen 1300 silahlı karşıdevrimci Kübalı bulunmaktaydı. İşgalcilerin ana hedefi, körfezin ağzında bulunan ve küçük bir uçak pisti bulunan Playa Giron Köyü'ydü.

Ancak çıkarmayı gerçekleştiren karşıdevrimciler, Kübalıların büyük direnişiyle karşılaştı. Küba birliklerine bizzat Fidel komuta etti. Karşıdevrimciler iki gün süren çatışmadan sonra teslim olmak zorunda kaldılar ve binden fazlası esir alındı. Esirler yargılanıp, vatana ihanetten 30'ar yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Daha sonra ABD ile yapılan görüşmeler neticesinde mahkûmlar, 53 milyon dolar değerinde ilaç ve gıda karşılığında ABD'ye iade edildiler.

72 saatten daha kısa bir sürede püskürtülen işgal girişiminin sonucu, Küba Devrimi'nin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi için giriştiği bu savaşla devrimin sosyalist niteliğini pekiştirmesi oldu.  

Günümüzde Playa Giron’un etrafındaki anayollarda çıkarmada hayatını kaybedenlere ait anıtlar bulunuyor. Giron’un girişinde Fidel Castro’nun Domuzlar Körfezi Çıkarması ile ilgili söylediği ünlü sözü olan “Yanki emperyalizmin ilk yenilgisi” yazılı.

16 Nisan 1961'de Havana'da düzenlenen ve devrimin sosyalist karakterinin ilan edildiği törende bulunan Kübalı kadın ve erkeklerin silahlarıyla çektirdikleri fotoğraf, bugün de devam eden devrime yönelik inancı ve Küba sosyalizmin geri dönüşsüz karakterini ölümsüzleştiriyor.