'Doğu Halep özerklik planı'na İran ve Suriye karşı, Rusya göz kırpıyor

Suriye'nin reddettiği "Doğu Halep özerk bölgesi" planı Ankara'da Rus yetkililerle "muhalifler" arasında görüşülüyor. "Muhalifler", İran'ın da plana itiraz ettiğini söylüyorlar.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler, Suriyeli "muhaliflerin" ordu kuşatması altındaki Doğu Halep'e yardım planını kabul ettiklerini, ancak hâlâ Rusya ve Suriye'den onay beklediklerini açıkladı.

Şark'ül Evsat'ın haberine göre, Rus yetkililerle Suriyeli "muhalifler" Ankara'da müzakerelere başladı. Müzakerelerin konusu, Doğu Halep'teki mahallelerde özerk bir bölge oluşturulmasını tartışan "Türk-Rus planı."

Haberde Şam yönetiminin bu planı reddettiği, ancak Moskova'nın kabul edebileceğine dair bazı haberler olduğu söyleniyor.

Gazeteye konuşan ÖSO Askeri Konseyi'nden Rami Dalati ise, Tahran'ın Halep'te varılmak istenen anlaşmayı bozmak istediğini ileri sürüyor.

Ankara'daki görüşmelere katılan Dalati, Türkiye ile Rusya'nın Halep'te bir ateşkes için müzakere ettiğini, ancak İran'ın bunu engellemeye çalıştığını iddia ediyor.

Geçen hafta, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Doğu Halep için özerk bölge önermiş, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bu öneriyi Suriye'nin egemenliğine tecavüz olarak nitelendirerek kesinlikle reddettiklerini söylemişti.