Diyabetik ayak ülseri tedavisi Küba’da bedava, Türkiye’de en az 58 bin Lira

Heberprot-B diyabetik ayağın tedavisi için ülserli bölgenin içine ve çevresine enjekte edilen bir ilaç. Küba kendi vatandaşlarına bu tedavi hizmetini bedava sunuyor. Küba’da zaten bütün sağlık hizmetleri parasız.

İlker Belek

Bir süredir Küba’nın Heberprot-B isimli ilacını tanıtıyoruz. Bu ilaç diyabete bağlı ayak ülserlerinin tedavisinde kullanılıyor ve ayak ampütasyonlarını %80 oranında azaltıyor.

Şu anda 20’den fazla ülkede kullanımda. Hem diyabetli hastalar için yaşam kurtarıcı hem de sağlık harcamalarında çok önemli tasarruf sağlıyor.

DİYABETE BAĞLI AYAK ÜLSERİ ÇOK MALİYETLİ BİR SORUN

ABD’de diyabetik ayaklı bir hastanın, üç haftalık tıbbi tedaviye rağmen ayağının kesilmek zorunda kalınmasının maliyeti 65 bin Dolar. Yine üç haftalık tedavi sonrasında ayağın bir-iki parmağının kesilmek zorunda kalınmasının maliyeti 43 bin Dolar.

ABD’de diyabet için yapılan yıllık harcama 245 milyar Dolar ve bunun %33’ü diyabete bağlı ayak ülserlerinin tedavisine gidiyor.

Türkiye’de diyabetli hastaların her yıl %3.5’inde diyabetik ayak ülseri gelişiyor: Her yıl 250 bin vaka. Bunların %60’ı ciddi derecede vaka sınıfında. Her yıl diyabet nedeniyle kesilmek zorunda kalınan ayak sayısı ise 45 bin kadar (ciddi vakaların %30’u).

HEBERPROT-B TEDAVİ ŞEMASI

Heberprot-B diyabetik ayağın tedavisi için ülserli bölgenin içine ve çevresine enjekte edilen bir ilaç. 75 mikrogramlık tekli flakonlar şeklinde piyasada bulunuyor. Tedaviye yaranın üzeri kapanana ya da sekiz haftaya kadar devam edilmesi gerekiyor. 12 haftadan daha uzun süreli tedavi önerilmiyor. En geç üç haftada yara üzerinde iyileşme dokusu gelişiyor. İlaç haftada üç kez uygulanıyor.

Tedavinin optimum süresinin 4 hafta olduğu belirtiliyor. Bu 12 doz Heberprot uygulaması anlamına gelir. Ayaktaki yaralar, ölü dokular, gerekirse genel anestezi altında, her ilaç uygulaması sırasında temizleniyor.

HEBERPROT-B TEDAVİSİNİN MALİYETİ

Şimdi gelelim tedavinin ekonomik boyutuna. Küba kendi vatandaşlarına bu tedavi hizmetini bedava sunuyor. Küba’da zaten bütün sağlık hizmetleri parasız.

Buna karşılık ABD’de, geleneksel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılması durumunda ampüte edilmesi kaçınılmaz olan ülserli bir ayağın Heberprot-B ile dört haftalık tedavi maliyeti 24 bin Dolar. Dolayısıyla bu ilaç ABD’ye ampüte edilecek her ayak için en az 40 bin Dolar kazandırıyor. 

Küba’nın 2008’den beri Heberprot-B uygulaması ile sağladığı tasarruf ise 3.5 milyon Dolar. 

Türkiye’ye gelince: İlacın tek flakonunun (bir tanesinin) fiyatı tam 4870 TL (1353 Dolar) ve sigorta kapsamında değil. Yani 4 haftalık (12 flakonluk) diyabetik ayak tedavisinin yalnızca ilaç maliyeti 58 bin TL’nin (16 bin Dolar’ın) üzerinde. Buna ayrıca ayağın ülserli kısımlarına uygulanacak cerrahi temizleme işlemlerinin ve o işlemler sırasında kullanılacak tıbbi malzemelerin fiyatını da eklemek gerekecek.

İşin daha da ilginci ilacın kutu fiyatının ülkeler arasında ileri derecede farklılık göstermesi. Örneğin İspanya’da tanesi 39 dolar.

Eğer ayağınızı Küba’da tedavi ettirmek isterseniz, Küba sizin için bir paket hazırlamış durumda. Hastalık raporlarını inceledikten sonra Küba’ya davet ediyorlar, havaalanında karşılıyorlar ve tek kişilik bir özel hastane odasına yerleştiriyorlar. Dört haftalık hastane tedavisinin masrafı (bütün tıbbi işlemler ve yemek dahil her şey) yaklaşık 5 bin dolar. Eğer yanınızda refakatçinizin de kalmasını istiyorsanız onun için de günlük toplam 40 dolar ödemeniz gerekecek. Yani Küba’daki tedaviniz Türkiye’den ucuza geliyor.

Anlayacağınız Küba yabancılar için bile sosyalist.