Dışişleri: İdlib'de El Kaide'ye destek vermedik, ama onlar 'muhalif'

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin İdlib kentine yönelik El Kaide operasyonuna Türkiye'nin destek verdiği iddialarını yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “İdlib taarruzuna Türkiye’den çok sayıda muhalifin katıldığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

İHA'nın haberine göre Bilgiç, düzenlediği basın toplantısında, Bakan Çavuşoğlu’nun Moldova ve Litvanya’yı ziyaret edeceğini belirterek, Moldova’da yaşayan Gök Oğuzların önemine dikkat çekti. Bilgiç, Moldova ziyaretinde Dışişleri Bakanı ile görüşeceğini ve Gök Oğuz siyasetçileriyle bir araya geleceğini aktardı. Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun Litvanya’da Dışişleri Bakanı ile görüşeceğini de ifade etti.

Bilgiç, Yemen operasyonunda Türkiye’nin rolüne ilişkin olarak, “İç savaş ve kaosun önlenmesi ve istikrarın sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Arzu ettiğimiz istikrarın sağlanması ve tarafların siyasi diyaloğu başlatmasıdır. Bakan Çavuşoğlu’nun söylediği gibi, lojistik ve istihbari desteğe açığız. Bu konuda bir gelişme olmadı” şeklinde konuştu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi’nin bölgedeki sorunların bazı ülkelerin sorunları körüklemesi açıklamasına karşılık olarak Bilgiç, Arabi’nin açıklamalarının kabul edilemeyeceğini ifade ettiklerini belirtti.
Açıklamanın Arap halkının görüşlerini yansıtmadığını düşündüklerini söyleyen Bilgiç, açıklamaların Arabi’nin temsil ettiği bölgesel örgüt adına yapılmadığını, vatandaşı olduğu ülkenin etkisiyle bu ifadeleri kullandığını düşündüklerini vurgulayarak şunları dedi: "İfadelerin aslında profesyonel olmadığını görüyoruz. Bütün bunları Arap Ligi Genel SekreterininAnkara’daki temsilcisi aracılığıyla ifade ettik."

İdlib’de Türkiye’nin muhaliflere yardım ettiğine ilişkin olarak Bilgiç, şunları kaydetti:

Muhalif gruplar müşterek operasyonla 28 Mart’ta İdlib şehir merkezini ele geçirdi. Operasyonun aralarında Özgür Suriye Ordusu unsurlarının da bulunduğu muhalif grup yelpazesi tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Şu an mücavir sınır kapılarımızda olağan dışı durum yok. Sınır kapılarında tatbik ettiğimiz daha geniş kontrolleri ön gören rejimi sürdürüyoruz. İdlib taarruzuna Türkiye’den çok sayıda muhalifin katıldığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Böyle bir durum söz konusu değil.

Tanju Bilgiç'in "muhalif" dediği gruplar, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam, Cund'ül Şam gibi cihatçı örgütler. Üstelik, operasyona ÖSO grupları da katılmadı.