Deyrezzor direnişinin efsanevi komutanı İssam Zahreddin hayatını kaybetti

Suriyeli ünlü komutan, Deyrezzor savunmasının efsanevi ismi İssam Zahreddin hayatını kaybetti.

Dış Haberler

Suriye ordusu tümgenerallerinden İssam Zahreddin, Deyrezzor'a bağlı Sakr Adası'nda IŞİD'e yönelik operasyonları yönetirken yaşamını yitirdi.

Operasyon sırasında mayına basarak yaşamını yitiren 56 yaşındaki Zahreddin, Tuğgeneral Süheyl Hassan ile birlikte Suriye ordusunun sahip olduğu en yetenekli iki komutandan biri olarak kabul ediliyordu.

Üç yıl boyunca kuşatma altındaki Deyrezzor'da kısıtlı bir güçle IŞİD'in onlarca saldırısını püskürten Zahreddin, cephede askerleriyle birlikte savaşması nedeniyle Suriye halkının ilgi odağı olmuştu.

İSSAM ZAHREDDİN KİMDİR?

Cumhuriyet Muhafızları'na bağlı 104. Hava İndirme Taburu'nun komutanı olan İssam Zahreddin Suriye'nin Suveyda kentine bağlı Terba köyündendi.

Dürzi kökenli olan Zahreddin, 1982 yılında orduya, 1987 yılında da Cumhuriyet Muhafızları'na katıldı. Suriye'ye yönelik vekalet savaşı başladığında Zahreddin, daha sonra taraf değiştirerek Suriye'den kaçacak olan General Menaf Tlass'ın yardımcısıydı.

Tlass'ın taraf değiştirmesiyle 104. Tugay Komutanı olan Zahreddin, önce Humus'un Bab-ı Amr semtinde ilk büyük çaplı silahlı isyanı bozguna uğratarak dikkat çekti.

Silahlı grupların ilk büyük Şam taarruzunun boşa düşürülmesinde de büyük rol oynayan Zahreddin, 2013 yılındaki Halep kuşatmasını kırmakla görevlendirildi.

Bu görevi icra ederken cihatçı grupların kuşatmaya aldığı Deyrezzor'a gönderilen Zahreddin asıl ününü de burada kazandı. Üç yıl boyunca Deyrezzor'da kalarak kentin IŞİD işgaline uğramasını engelleyen başarılı komutan, kuşatmanın kırılmasının ardından Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından tebrik edilmişti.

Zahreddin, IŞİD saldırılarında ön saflarda savaşması ve hatta yaralanan askerlerini sırtında taşıyarak çatışma bölgesinden çıkardığı videolarla Suriye halkının sevgisini kazanmıştı.