Devrimci kadınlar eşit ve parasız sağlık hizmeti için buluştu

2 Şubat tarihinde Brüksel'de buluşan WIDF (Uluslararası Dünya Kadın Federasyonu) Avrupa Örgütü temsilcileri, kadınlara yönelik temel sağlık hizmetleri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

soL - Brüksel

Kıbrıs, Rusya, İngiltere, İtalya, Portekiz, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'dan devrimci kadın örgütü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda yayımlanan bildiride, uluslararası kadın hareketinin en uzun soluklu ve temel taleplerinden birinin işçi kadınlar ve aileleri için sağlık hizmetleri olduğu vurgulandı.

Son yıllarda emekçi sınıfların sağlık koşullarında büyük bir gerileme yaşandığını kaydeden katılımcılar, kadınların biyolojik ve toplumsal rollerinden dolayı gereksindiği çoğu özel sağlık hizmetlerinin karşılanmadığını, uluslararası bir kapital örgütü olarak Avrupa Birliği'nin temel sağlık hizmetlerini bir sosyal hak olarak değil alınıp satılabilir ve üzerinden kar elde edilebilir bir meta olarak gördüğünü belirtti.

AB ve ABD arasında yürütülen TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) sözleşmesine yönelik müzakerelerinin ücretsiz kamusal sağlık hizmetlerine yönelik büyük bir tehdit oluşturduğu ve bu sözleşmeye karşı durulması gerektiği kaydedildi.

Sağlık sektöründe Avrupa genelidne yaşanan özelleştirmelerin, bütün vatandaşların hakkı olan eşit, parasız ve kapsamlı sağlık hizmetlerini bilimsel ve teknolojik gelişmeler dpğrultusunda geliştirmenin aksine bir sömürü mekanizması haline getirdiği ifade edildi.