Devlet başkanına hakaretten tutuklandı: Bu kez Türkiye'de değil, Uganda'da...

Ugandalı akademisyen, insan hakları savunucusu ve LGBT aktivisti Stella Nyanzi, Devlet Başkanı Yoweri Museveni’ye hakaretten tutuklandı. Tutuklanan Nyanzi, Uganda Devlet Başkanı'nı ömrü boyunca koltuğundan kalkmayacağı konusunda eleştirmişti.

Uganda'da Makerere Üniversitesinden akademisyen Stella Nyanzi, geçen cuma okul çağındaki kızlara hijyenik ped sağlamak için düzenlediği kaynak geliştirme aktivitesinin ardından, hükümeti eleştirdiği ve huzuru bozduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

KaosGL'de yer alan habere göre Nyanzi, cumhurbaşkanının eşi ve aynı zamanda Eğitim Bakanı olan Janet Museveni’yi seçim kampanyası sırasında bütçe ayırmaya söz verip yerine getirmediği, maddi durumu iyi olmayan kız öğrenciler için hijyenik ped sağlanması konusunda eleştirdi.

Daha önce de, 1986’dan beri görevde olan Başkan Yoweri Museveni’yi ömrü boyunca koltuğundan kalkmayacağı konusunda eleştiren Nyanzi, son olarak Başkan’a kişisel Facebook sayfası üzerinden “kıçımın kenarı” (pair of buttocks) demekle suçlandı. 

Uganda’da devlet başkanını eleştirme veya dalga geçmeyi suç sayan herhangi bir yasa bulunmamasına rağmen Nyanzi, “Bilgisayarların Kötüye Kullanımı” üzerine yasal düzenlemeler kapsamında "saldırganlık, huzuru bozmak ve özel hayatı ihlal etmek" ile suçlandı.

“Bir bilim insanı, şair, yazar ve Facebook kullanıcısı olarak günümüzün yozlaşmış tiranlarını sert bir şekilde eleştirmek benim sorumluluğum” diyen Nyanzi, eşcinsel ilişkiye girme durumunda yedi yıl hapis cezasına çarptırılmanın mümkün olduğu Uganda’da LGBT haklarıyla ilgili konuşan birkaç kişiden biri olarak tanınıyor.