Detroit Pistons antrenörü: Protestocu sporcular yurtseverdir

NBA Detroit Pistons antrenörü, NFL oyuncusu Colin Kaepernick'in başlattığı ırkçılık karşıtı protestoya tutunan diğer tüm sporcuların yurtsever olduklarını vurguladı.

Dış Haberler

NBA Detroit Pistons antrenörü Van Gundy, Times gazetesine yaptığı açıklamada bağnazlığın, ırkçılığın arttığı, eşitlikçi düşüncenin öneminin azaldığını belirterek, cesur ve yurtsever sporcuların ülkeyi değiştireceklerine inandığını vurguladı.

Gundy, NFL ve WNBA oyuncularının ulusal marşlar esnasında ırkçılığı protesto etmelerinin pek çok kişi tarafından onursuzluk olarak nitelendirildiğini oysa durumun aksine yurtseverlik çağrısı içerdiğini söyledi.

Protesto eden sporcuların cezalandırılması ve ligden atılması gerektiğini belirten ABD Başkanı Donald Trump’a, pek çok NBA oyuncusu ve antrenörler Gregg Popovich ile Steve Kerr karşı çıkmıştı.

"Tears We Cannot Stop; A Sermon to White America" kitabının yazarı Dr. Michael Eric Dyson yaptığı açıklamada ifade özgürlüğünün önemini vurgulayarak, ulusal marş boyunca protesto eden sporcuların ifade özgürlüğünü gösterdiğini belirtti. Dyson protestoların, değişimler için katalizör olduğunu belirterek, kölelik karşıtlığı, kadın mücadelesi ve eşcinsel hakları için de önemli değişimler olması gerektiğini söyledi. Dyson başkalarının hakları çiğnenirken kimsenin rahat hissetmemesi gerektiğini vurguladı.

Muhammad Ali, Colin Kaepernick, Tommie Smith, John Carlos gibi sporcuların adaletsizliğe karşı meslekten men edilme riskine rağmen mücadele ettikleri belirten Dyson, bugün yapılan protestoların amacının eşitlik olduğunu belirterek, eşit haklar, polis şiddetinin bitmesi, adalet için sporcuların protestolara katıldıklarını vurguladı. 

TALEPLERİ İÇİN MÜCADELE EDEN SPORCULAR, KARİYERLERİNE ARA VERDİ

40 NFL sporcusuna öncülük eden Malcolm Jenkins ve Anquan Boldin futbolu bırakarak, ceza yargılaması reformları üzerine çalışmaya başladı. Sporcular, amaçlarının yasama değişikliği konusunda etki bırakmak olduğunu belirtilerek, bu değişikliğin kendilerine güvenen insanlar ve sevdikleri için önemli olduğunu söyledi.

Sporcuların talepleri arasında cezaların hafifletilmesi, zorunlu asgari cezaların bitmesi, nakit kefaletini ortadan kaldırmak, çocuk adaletinin yeniden düzenlenmesi, polis departmanlarında yaşanan polis şiddetinin ve ırkçılığın son bulması yer alıyor.