Der Spiegel: Yabancı sermayeye bağımlılık Erdoğan'ın iktidarını sınırladı

Alman Der Spiegel dergisine göre, başarısız darbe girişiminin ardından Ankara'nın aldığı tedbirler, yabancı sermayeye bağlı Türkiye'nin ekonomisine yönelik ciddi risk oluşturdu, bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı kısıtlandı.

Der Spiegel dergisindeki Henrik Müller imzalı ‘Erdoğan'ın aşil topuğu' başlıklı makalede, Türkiye ekonomisinin dış sermayeye bağlılığından dolayı başarısız darbe girişiminin ardından alınan tedbirlerin ülke ekonomisi açısından ciddi riskler taşıdığı ifade edildi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Müller makalesinde "Yabancı sermayeye bağlı olan bir yer, gözden düşmemeli. Bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı kısıtlandı. Erdoğan'ın yabancı yatırımcıların güvenine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİK GELİŞMENİN DURMASI, TÜRKİYE'Yİ DİKTATÖRLÜĞE GÖTÜRÜR'

Başarısız darbe girişiminin ardından uygulanan ‘sert' tedbirlerin, Erdoğan'a yönelik güveni ‘sarstığı' ve mevcut gelişmeler ışığında liranın değer kaybettiğinin vurgulandığı makalede şu ifadeler de yer aldı:

Erdoğan ülkedeki özgürlüğü ne kadar çok kısıtlarsa, ekonomik gelişime yönelik hedefler o kadar belirsizleşir ve yabancı yatırımcıların paralarını geri getirme şansı o kadar düşer. Ankara daha yumuşak bir çizgide hareket ederse her şey yoluna girebilir. Aksi takdirde baskının arttırılmasıyla birlikte, paranın dışa akışı başlar ve ekonomik gelişme durur, işsizlik artar. Bu nedenle halkın duyacağı hoşnutsuzluğun giderilmesi için uygulanabilecek zorba yöntemler, ülkeyi diktatörlüğe götürür.