Demirtaş, New York Times'a yazdı: Erdoğan Ortadoğu'da istikrarsızlığın kaynağı haline geliyor

HDP lideri Selahattin Demirtaş, New York Times için bir yazı kaleme aldı. Demirtaş, ABD kamuoyunu, Erdoğan hakkındaki eleştirilerinde eksik kaldığı için eleştirdi.

Dış Haberler

New York Times (NYT), 2 gün önce PYD lideri Salih Müslim'in yazdığı yazıdan sonra bir başka Kürt siyasetçinin yazısına daha ev sahipliği yaptı.

"Konuşma özgürlüğü Erdoğan'ın baskılarının tek kurbanı değil" başlıklı bir yazı ile NYT'ye konuk olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan'ın ABD gezisinde, Amerikalıların Türkiye'de Erdoğan'ın yaptıklarının bir kısmının "tadına bakma" şansı elde ettiklerini söyledi.

Çoğu Amerikalının, Erdoğan'ın Türkiye'deki konuşma özgürlüğünü bitirmesi nedeniyle endişelendiğini yazan Demirtal, bunun eksik olduğunu, bu eleştirinin PKK'ye karşı yapılan operasyonların yarattığı sonuçlara doğru ilerletilmediğini savundu.

Demirtaş, Kürt illerinde halkın yaşadığı yerlerden terke zorlandığını, Kürt kentlerinin yıkıldığını ve Kürt siyasetçilerin tutuklandığını hatırlattı.

ABD ve Avrupa'nın geçen sene boyunca Türkiye'deki insan hakları ihlallerine gözlerini kapadığını belirten HDP lideri, Avrupa'nın mülteci sorunu nedeniyle, ABD'nin ise Türkiye'yi IŞİD'e karşı vazgeçilmez hissettiği için böyle davrandığını yazdı.

Demirtaş, PKK ile AKP arasındaki müzakerelerin çöküşünden bu yana ülkenin bir kargaşa içerisinde olduğunu söyledi.

Hükümet ile PKK'nin, müzakerelerin çökmesine ilişkin farklı fikirleri olduğunu, ancak Erdoğan'ın motivasyonunun açık olduğunu vrugulayan Demirtaş, Cumhurbaşkanı'nın milliyetçi hassasiyetlere oynayarak yaz aylarında kendi anayasal yetkilerini genişletecek bir referandum istediğini savundu.

Erdoğan'ın HDP'yi, kurmak istediği otoriter yapının önünde bir engel olarak gördüğünü söyleyen HDP lideri, partisinin Türklerin, Kürtlerin, sosyalistlerin, demokratik İslamcıların, liberallerin ve azınlıkların oluşturduğu ilerici bir koalisyon olduğunu, bu koalisyonun demokratik reformlar, cinsiyet eşitliği, çoğulculuk ve Kürt hakları için mücadele ettiğini kaydetti.

Demirtaş, "Birileri Erdoğan'a Ortadoğu'da istikrarsızlığın kaynağı hâline geldiğini söylemeli" dedi.