David Ignatius: Türkiye ve ABD ‘güvenli bölgeyi’ görüştü

Ünlü gazeteci David Ignatius, Türkiye’de seçim sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu ancak siyasi belirsizliklerin endişe yarattığını savundu.

Dış Haberler

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Gönül Tol’la birlikte dün akşam PBS televizyonunda Türkiye’deki seçim sonuçlarını değerlendirdi.

“Bugün [8 Haziran] mali piyasalarda sert bir düşüş gerçekleşti. Bu sonuçların demokrasinin tasdik edilmesi anlamında olumlu bir sonuç olarak karşılandığı çok açık olsa da Türkiye’nin önümüzdeki birkaç ay nereye doğru gideceği bir hayli belirsiz” diyen Ignatius, AKP ile başka bir partiyle koalisyon kurabilmesi halinde bunun “istikrar” anlamına geleceğini savundu.

‘ERKEN SEÇİM İHTİMALİ TEDİRGİN EDİCİ’

Böyle bir koalisyonun mali piyasalarda güveni yeniden tesis edeceğini savunan ABD’li gazeteci,  “Türkiye’nin güney sınırlarında savaş devam ediyorken, erken seçim gibi bir yola girilirse bu insanları tedirgin edecektir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE VE ABD GÜVENLİ BÖLGEYİ GÖRÜŞTÜ’

Seçim sonuçlarının özellikle Suriye’deki duruma ilişkin sonuçları hakkında da konuşan Ignatius, Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı aşırı sert bir tutum aldığını söyledikten sonra, “Erdoğan, ABD’yi bunun Esad’ı devirmeye yönelik bir savaş olmasına zorluyor. Başkan Obama da bu konumun farkında. Geçen hafta ABD ile Türkiye arasında, Türkiye-Suriye sınırında muhaliflerin eğit-donat çalışmalarına olanak sağlanması kapsamında bir çeşit güvenli bölge oluşturulması hakkında görüşmeler yapıldı” dedi.

Ignatius, Türkiye’de seçim sonucunda ortaya çıkan siyasi belirsizliğin böyle bir girişimi zorlaştıracağını mı, yoksa kolaylaştıracağını mı söylemenin şu an için çok zor olduğunu ifade etti.