Danimarka: Vermezsiniz ama Kuzey Kutbu bizim olsun

Kanada, Rusya, ABD, Norveç... Tüm kuzey ülkelerinin kendi sınırlarına katmak için uğraştığı ve aslolarak NATO'yla ABD arasında çekişmeye neden olan Kuzey Kutbu konusunda Danimarka, "Orası Grönland'ın devamı, bizim olmalı" çıkışı yaptı.

Dış Haberler

Danimarka, Birleşmiş Milletlere yaptığı resmi başvuruyla Kuzey Kutbu'nun da içinde bulunduğu Kuzey Antarktika Okyanusu'ndaki 895 bin kilometrekarelik bölgenin kendilerine verilmesini talep etti.

Danimarkalı bilim insanları 10 yıllık araştırmalar sonrasında okyanusta bulunan 'Lomonosov sırtı' adındaki su altındaki dağ grubunun Grönland'ın bir parçası olduğunu kanıtladıktan sonra Danimarka, 'Kuzey Kutbu bizim, bu nedenle bize verilmeli' gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e talepte bulundu.

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, konuyla ilgili Ritzau'ya yaptığı açıklamada, "Ülkemiz ve kraliyetimiz sınırlarını değiştirmek ve böylece genişletmek çok nadiren ele geçebilecek bir fırsat. Ne kadar büyürsek dünyada ve özellikle bölgemizde etkimiz o kadar artar" diyerek, başvuruya olan memnuniyetini dile getirdi.

Fakat Danimarkalı Bakan da büyük uluslararası çekişmelere sahne olan bölgenin, bu tezle Danimarka'yı bırakılmasının pek mümkün olmadığının farkında. Lidegaard, "Pazarlık süreci zorlu olacak. Bunu gizlemenin bir sebebi yok ama bunun bilimsel dayanak üzerine yapılacak olması konusunda anlaşmış olmamız çok güzel" dedi.

Kuzey Kutbu, yalnızca bilimsel araştırmalar açısından değil, askeri bakımdan da çok stratejik bir bölge. Bölgeye komşu olan hemen tüm ülkeler, bölgenin kendi egemenlik sahaları kapsamında olması için mücadele ediyor.