Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: ABD, Suriye'de kalacağını gizlemiyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'ABD'li yetkililer artık öngörülebilir gelecekte Suriye'de kalacaklarını ve İran'a karşı bir güç olarak sahada bulunacaklarını gizlemiyorlar' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bugün Daily Sabah gazetesinde yayımlanan "Türkiye ABD'den ne bekliyor?" başlıklı yazısında Suriye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalın yazısında şunları söyledi:

"Bu aşamada mesele ABD için DEAŞ'ı yenilgiye uğratmak veya İran için Esad'ı iktidarda tutmak olmaktan çıkmış durumda. ABD'li yetkililer artık öngörülebilir gelecekte Suriye'de kalacaklarını ve İran'a karşı bir güç olarak sahada bulunacaklarını gizlemiyorlar. Böylece Suriye toprakları, ABD, İsrail ve bazı Körfez ülkeleri ile İran, Rusya ve Hizbullah arasında yaşanacak bir vekalet savaşının sahnesine dönüşüyor. Bu gelişmeler kimsenin çıkarlarına hizmet etmez. Zira bu güç gösterisinin kazananı olmaz." 

"ABD 'BAĞIMSIZ YARGI' DİYEREK MEŞRULAŞTIRAMAZ"

ABD'nin "PYD/YPG'ye verdiği desteğin ciddi bir güven bunalımı yarattığını" söyleyen Kalın, şunları kaydetti:

"ABD'deki FETÖ şebekesine yönelik hiçbir adım atılmadığını da hesaba katın. Ne Obama yönetimi ne de Trump yönetimi Türkiye'ye yönelik bu iki tehdidin ne kadar ciddi olduğunu anlamadı. Onlar ABD'nin PYD/YPG ile olan münasebetini geçici ve taktiksel bir al-ver ilişkisi olarak görebilirler. Ancak bu gruba verilen her tür destek, PKK'nın elini güçlendiriyor ve dolayısıyla Türkiye'ye yönelik stratejik bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Türkiye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bir parçası olarak binlerce DEAŞ'lı teröristi ortadan kaldırdı. Burada mesele Türkiye'nin DEAŞ ile mücadeleye destek verip vermemesi değil, ABD'nin sahada yanlış oyuncularla birlikte çalışmasıdır. Bu böyle devam edemez. Umuyoruz ki ABD'li yetkililer, Türk muhataplarıyla gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde durumun ciddiyetini anlamıştır."

Kalın, yazısında "FETÖ üyeleri, haklarında mahkeme kararları ve tutuklama talepleri olmasına rağmen ABD'de ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyor. Buna örgütün lideri de dahil. ABD bu durumu 'bağımsız yargı' diyerek meşrulaştıramaz. Zira Türkiye zaten ABD'den hiçbir zaman yasaları çiğnemesini talep etmedi. Biz yalnızca ikili anlaşmalar zemininde bu şahısların Türkiye'ye iadesini, gözaltına alınmalarını ve/veya tutuklanmaları talebinde bulunduk. En azından ABD'li yetkililerin, FETÖ mensuplarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını anlaması ve bu duruma son vermeleri beklenir." ifadelerine yer verdi. 

'ABD, PYD/YPG'DEN UZAKLAŞMA SÜRECİNE GİRMELİ'

"İki ülke arasında yapılan görüşmelerin sahada somut sonuçlar üretmesi gerektiğini" ifade eden Kalın, "Bu kapsamda ABD, PYD/YPG'den uzaklaşma sürecine girmeli ve bu örgütleri Münbiç'ten çıkararak Fırat'ın doğusuna göndermeli. Türkiye ve ABD güçleri, yerel halkla iş birliği içerisinde Münbiç bölgesinin güvenliğini sağlayabilir. Zaten bu model Cerablus-Çobanbey bölgesinde işliyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'tan temizlediği bu yerlerde ne DEAŞ ne PYD/YPG ne de rejim güçleri bulunuyor. Aynı şey Münbiç bölgesinde kolaylıkla yapılabilir. Türkiye'nin Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı ile yapmaya çalıştığı da budur" yorumunu yaptı.