Clinton vakfında büyük yolsuzluk

Hillary Clinton'ın dışişleri bakanlığı sırasında Clinton Foundation'ın yabancı ülke hükümetlerinden milyonlarca dolar yardım aldığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından kurulan ve Hillary Clinton'ın da yönetici olduğu Clinton Foundation isimli vakfın, Hillary Clinton'ın dışişleri bakanı olduğu sırada yabancı hükümetlerden milyonlarca dolar yardım aldığı ortaya çıktı. 

2008 yılında Clinton dışişleri bakanı olmadan önce ABD Başkanı Barack Obama ile vakfın alacağı bağışlara dair anlaşmışlardı. Vakfın alacağı bağışların ülkenin siyasetini etkileyeceğinden endişe edilerek getirilen kısıtlamalar, vakfın ABD'den çıkarı olan ülkelerden bağış almamasını öngörüyordu. Vakıf çoğu bağışta böyle bir durum bulunmazken, 2010 yılında Cezayir'den alınan 500 bin dolarlık bir bağış için izin alınması gerektiğini kabul etti. Cezayir bu bağışı verdiği sırada insan haklarını ihlal ettiğine dair suçlamalarla karşı karşıyaydı ve çeşitli ülkelerde konuyla ilgili lobi faaliyeti yürütüyordu.

Cezayir'in yanında bağış veren ülkeler arasında Avustralya, Norveç ve Dominik Cumhuriyeti'nin bulunduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan ise, Clinton bakan olmadan önce de vakfa bağış yapıyordu. Kuveyt, Katar ve Umman da bağışçılar arasında.