Çipras'tan Merkel'e reformları hızlandırma çağrısı

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras Euro bölgesi alacaklılarının borçlarının ödenmesi için yapılacak görüşmeleri hızlandırmak için Almanya Başbakanı Angela Merkel'e çağrıda bulundu.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras iki tarafın da "yapıcı" kabul ettiği Euro bölgesi alacaklılarının borçlarının ödenmesi için yapılacak nakit-için-reform görüşmelerini hızlandırmak için Almanya Başbakanı Angela Merkel'e çağrıda bulundu.

Reuters'ın haberine göre bir Yunan yetkili Merkel'le görüşmelere dair; "Başbakan Nisan ayı sonuna kadar bir ilk ara anlaşmanın karar altına alınması ve uygulanması için hızlanılmasını istedi" dedi.

Resmi basın açıklamasında Yunanistan'ın GSYH'nın yüzde 1.2 ile 1.5'i arasında bütçe fazlası vereceğinin öngörüldüğü ancak bu rakamların 2012'de hazırlanan AB/IMF kurtarma programında 2014 için hedeflenen yüzde 3'ten ve 2016 için hedeflenen yüzde 4.5'ten çok geride olduğu ifade edildi. Ortaya çıkması beklenen yüzde 1.2 ile 1.5 arasındaki bütçe fazlasının bile özelleştirmelerden de kaynaklanacağı ifade edilirken özelleştirmelerin kapsamına dair bir açıklamada bulunulmadı.

Bir Alman yetkili "yapıcı" olarak nitelendirdiği toplantıda her iki tarafın da gizlilik üzerine sıkı sıkıya anlaştıklarını ifade etti.

Yunan gazetesi Kathimerini, Atina'nın AMB'nin elinde bulunan tahvillerinin kurtarma paketi tarafından alınarak ödemeleri ve likidite krizini ertelemetmeyi talep etmeyi planladığını kaydetti. Bu talep kapsamlı bir reform paketi anlamına gelecek ve AB için, Almanya ve Finlandiya gibi bazı ülkelerde meclis onayı gerektiren, üçüncü bir "kurtarma paketi" anlamına gelecek.