Çipras'ın kabine değişikliğine ilişkin ilk yorumlar: 'Yıpranmış ve geri kafalı bir hükümet'

Yunanistan'ın anaakım gazetelerinden Kathimerini, Başbakan Alexis Çipras'ın kabine değişikliğini sorgulayan yazılara yer verdi. Dün yayınlanan editoryal yazısında ise memnuniyetsizlik dile getirildi.

Haber Merkezi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, partisi SYRIZA'nın üyelerine yaptığı konuşmada, 2019'un sonbaharında gerçekleştirilecek seçimleri "tüm savaşların anası" olarak niteleyerek kabine değişikliğini duyurmuştu.

Yunanistan'ın anaakım gazetelerinden Kathimerini, Başbakan Alexis Çipras'ın kabine değişikliğini sorgulayan yazılara yer verdi. Dün yayınlanan editoryal yazısında ise memnuniyetsizlik dile getirildi.

"Taktiksel manevralar" başlıklı kısa editoryal yazısında, "Maalesef, Yunanistan önümüzdeki birkaç ayı yıpranmış ve geri kafalı bir hükümetle atlatmak zorunda kalacak" yorumu yapıldı.

'YETKİN OLMAYAN İSİMLER GÖREVE GETİRİLDİ'

Kathimerini'nin dün yayınlanan baş yazısının tam metni şu şekilde:

"Yunanistan, bir dizi sektörü olumsuz etkileyen, gerçekten çok zor sorunlarla yüzleşti.

Önümüzde duran güçlükleri düşünecek olursak, dün gerçekleşen kabine değişikliğinin bu zor meselelerin üstesinden gelebilecek deneyimli ve alanında yetkin insanların önünü açmasını beklerdik.
Sağduyunun gerektirdiği buydu.

Yazık ki, bunun yerine, parti gözdelerinin göreve getirilmesi, hükümetteki ince dengeleri gözetme ihtiyacının dayattığı taktiksel manevralar ve kararlar ile karşı karşıya kaldık.

Yunanistan'ın, kurtarma paketi yıllarının bitiminin ardından bir büyüme planına ve en iyi yetkilileri göreve koşacak bir hükümete son derece ihtiyacı var.

Maalesef, Yunanistan önümüzdeki birkaç ayı yıpranmış ve geri kafalı bir hükümetle atlatmak zorunda kalacak."

'ZORDA KALAN BAŞBAKANIN KÖTÜ KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ'

"Makarnayla musakka yapamazsın" başlıklı bir diğer makalede ise, "Yunan siyasetinin geleneklerinden biri de güç durumdaki başbakanların kötü kabine değişiklikleri yapmasıdır" dendi.

Alexis Papaçelas imzalı makalede, "Her şeyin bir açıklaması vardır. Siyasi güç dengesi uzmanları popülist sağa ya da sola, daha doğrusu bir partinin kamuoyu yoklamalarında görülen oy kaybını azaltmasına hizmet edecek her şeye doğru, açılım önerirler. Bu sırada, zamanla parti içi dengeler daha kırılgan hale gelir ve bu da, hoşnutsuz parti kurmayı oranındaki büyümeyle paralel olarak daha büyük tavizler verilmesine yol açar - ki potansiyel olarak daha zararlıdır" değerlendirmesi yapıldı.

Başbakan Çipras'ın seçildikten sonra, kendisine umut bağlayanlara seslenemediğinin ve onlara hayal kırıklığı yaşattığının anımsatıldığı makalede, "Çipras bunun yol açtığı sınırlar içerisinde kendi hesaplarını yaptı ve sonuç dünkü kabine değişikliği oldu" ifadeleri kullanıldı.

'SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA KOALİSYON DAĞILACAK'

Kathimerini'de yer alan Papaçelas imzalı makalede, SYRIZA-ANEL hükümetinin geleceğine ilişkin şu yorumlara yer verildi:

"Önümüzdeki 8 ay ciddi bir kutuplaşmaya sahne olacak. Üsküp'le isim anlaşması Parlamento'nun oyuna sunulduğunda ve Mayıs'taki seçimler yaklaştıkça koalisyon bir nihayete varacak. O zamana kadar devlet mekanizması ayağını sürüyecek. Finansal piyasaların gözü, şüpheci bir şekilde, Yunanistan'ın üzerinde olacak. Hayal kırıklıkları her an yaşanabilir.

En büyük tehlike ise, kamuoyu yoklamalarının basıncı altındaki hükümetin, cömert sadaka politikasına sapması olacak. Faiz dışı fazla sayesinde para var. Ama mesele bu değil. Hükümetin sadaka moduna geçmesi durumunda, Yunanistan bir anda kendini çok zor bir durumda bulur: Yunanistan'la buraya kadar diye düşünen Avrupalılar, basit bir oransal temsil sistemi ve siyasi tıkanıklık riski ile tanımlanan bir durum."

HÜKÜMET PLANI CUMA GÜNÜ BELLİ OLACAK 

Dora Antoniou imzalı bir başka yazıda ise, hükümetin kurtarma paketinin zorunluluklarından kurtulmuş bir politika programı belirlemesinin ve seçim kampanyası dönemini açmasının beklendiği ifade edildi.

Yeni kabinenin yarın sabah saat 11.00'de gerçekleşecek ilk toplantısının ardından hükümetin izleyeceği rotanın da belli olacağının belirtildiği yazıda, "Kabine dışı bırakılan bakanlık heveslilerinin kişisel kırgınlıklarının dışında, pek çok SYRIZA yetkilisi, yapılan değişikliğin partinin seçim tabanını genişletmesini sağlayacağından kuşkulu olduğunu ifade ediyor" dendi.