Çipras'ı yalanlayan Savunma Bakanı 'tam uyum içindeyiz' dedi

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Makedonya'nın isim değişikliğiyle ilgili alternatif planını sunmak üzere ABD'ye yaptığı ziyaret dönüşü, mevcut anlaşmaya alternatif bir plan olmadığını belirten Çipras'ı yalanladı ama başbakanla tam uyum içinde olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Yunanistan’da SYRİZA-ANEL koalisyonunun ANEL’li Savunma Bakanı Panos Kammenos, Başbakan Aleksis Çipras’la “tam bir uyum içinde” olduklarını söyledi.

Yunanistan’ın Makedonya ile vardığı isim değişikliği anlaşmasına karşı çıkan Kammenos, ABD ziyareti dönüşünde bu sabah Yunan devlet televizyonu ERT’ye açıklamalarda bulundu.

Yunan hükümetini oluşturan koalisyonun milliyetçi ortağı ANEL partisi üyesi Savunma Bakanı Kammenos, Başbakan Çipras’a Makedonya ile varılan isim değişikliği anlaşmasına alternatif bir plan sunduğunu söyledi. Çipras iki gün önce isim anlaşmasına alternatif herhangi bir planın bulunmadığını söylemişti.

Kammenos, Makedonya’nın isim değişikliği konusunda kendi partisinin önerdiği alternatif planı ABD’li yetkililere sunarak kendi başına hareket etmekle eleştirilmişti.

Ekathimerini’nin haberine göre, Kammenos ERT’ye yaptığı açıklamada, her zaman iletişim halinde olduğunu belirttiği Başbakan Çipras'la “tam bir uyum içinde” olduklarını söyledi.

Kammenos, partisi ANEL’in Makedonya ile varılan isim anlaşmasını onaylamadığını ancak hükümetin Üsküp’le diyalog kurmasına ve Yunanistan’ın bir çözüme açık olduğunu göstermesine de engel olmadığını söyledi.

Kammenos geçen ay Makedonya’da yapılan isim değişikliği referandumuna Rusya’nın müdahale ettiği iddialarını da reddederek tam tersine Soros’un referandum için milyarlar harcadığını ancak kimsenin bundan söz etmediğini, Soros’un Yunanistan’ı Balkanlar’ın “öcüsü’ olarak yaftaladığını söyledi.

Resmi adı Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya olan ülkenin adının Kuzey Makedonya olarak değiştirilmesi için 30 Eylül'de yapılan referanduma katılım yüzde 36'da kalmıştı. Referandumda gerekli yüzde 50 katılım oranına ulaşılamazken ülkede bugün isim değişikliği parlamentonun oyuna sunuluyor.

Yunanistan, Makedonya'nın NATO ve AB'ye üyeliği yolunu açacak isim değişikliği anlaşmasına imza atmıştı. Anlaşmanın Yunan Parlamentosunun gündemine de gelmesi bekleniyor.