Çipras: Dayatmalara ve iç sürtüşmelere 'hayır'

Halka seslenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, halkı dayatmalara ve iç sürtüşmelere 'hayır' demeye çağırırken Yunanistan hakkında IMF raporunun hükümetin referandum kararının haklılığını gösterdiğini iddia etti.

Dış Haberler

Halka seslenen Yunanistan Başbakanı ve SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras dün yayımlanan IMF raporunun hükümetin referandum kararının haklılığını bir kez daha gösterdiğini iddia etti. 

Halka yalnızca kreditörlerin sunduğu kesinti paketinin referandumda oylanacağını hatırlatan Çipras, Yunanistan'ın AB'den ya da Avro bölgesinden çıkışının söylenenlerin aksine referandumla karar verilecek bir başlık olmadığını vurguladı. 

"Sakin şekilde seçim sandıklarına gidelim ve mevcut argümanları tartarak kararımızı verelim" diyen Çipras "Yunanistan'ın yerinin Avrupa olduğundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.  

IMF ve Almanya'nı karşı karşıya gelmesinden cesaretlendiği anlaşılan Çipras "Borç verenler, bizim öne sürdüklerimizi kabul etme noktasına geldiler. Yunanistan'ın borcunda yüzde 30 oranında kısıtlamaya gidilmesi gerekli. Ayrıca ülkeye 20 yıllık bir boç ödeme kolaylığı sağlanmalı. Pazar günü yavaş ekonomimizin ölümüne karar verip vermeyeceğimizi oylayacağız. Yahut ekonomimizin canlanması için adım atacağız. 'Hayır' Avrupa ile bağların koparılması anlamını taşımıyor. Halkımızı, dayatmalara ve iç sürtüşmelere 'hayır' demeye davet ediyorum." dedi. 

Çipras, IMF-AB ve Avrupa Merkez Bankası'nın önerdiği teklifi kabul ettiğini haftabaşında gönderdiği mektupla bu kurumlara iletmişti.