Çipras: 'Avro'dan çıkmak gibi gizli bir planımız yok'

Meclis'te yaptığı konuşmada suçlamalara yanıt veren Yunanistan Başbakanı Çipras, eski Ekonomi Bakanı Varufakis'i savundu. Partisinin ve hükümetin Avro'dan çıkmak değil Avro'yu kurtarmak için mücadele ettiğini vurguladı.

Dış Haberler

Yunanistan Başbakanı ve SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, son günlerde eski Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis'in Avro Bölgesi'nden çıkmak (Grexit), mevcut bankacılık sistemini "hacklemek" ve paralel bir bankacılık sistemi kurmaya dönük planları olduğuna dair olan suçlamaları Meclis'te yaptığı konuşması ile yanıtladı. 

Çipras, acil durum planları yaptıklarını kabul ederken bu planların sır olmadığını belirttiği konuşmasında partisinin ve hükümetin Avro'yu yıkmak değil bu para birimini savunmak için uğraştığının altını çizdi. Evetçi muhalefetin referandum öncesinde hayır oyunun Avro'ya da hayır anlamına geleceği yönünde propaganda yaptığını hatırlatan Başbakan Çipras, "Avro'dan çıkmak gibi bir niyetimiz olsaydı, referandumda ağırlıklı şekilde çıkan hayır oylarının ardından Avro'dan zaten çıkabilirdik" dedi. 

SYRIZA hükümetinin büyük bir savaş verdiğini dile getiren Çipras, hükümetin politikasına karşı yapılan muhalefetin haksız olarak tanımladı. 

Çipras yakın zamanda eleştirileri oklarını üzerine çeken eski Ekonomi Bakanı Varufakis'i de savundu. Meclis'te memorandumun oylanacağı ilk oturuma katılmayarak tatil yapmak üzere Egina adasına gittiği için ve ardından "B Planı" olarak anılan spekülatif içerikli acil durum planı üzerinden eleştirilen Varufakis bugünkü Meclis oturumuna da oldukça renkli bir gömlekle katılınca anında medyanın gündemine oturmuştu.

Çipras, Varufakis için şunu söyledi: 

Varufakis, hepimiz gibi, yanlışlar yapmış olabilir. Onu yaptığı siyasi planlar için suçlayabilirsiniz, açıklamaları nedeniyle suçlayabilirsiniz, gömlek zevki nedeniyle, Egina'ya tatile gitmesi nedeniyle suçlayabilirsiniz ancak onu Yunan halkından para çalmakla ya da Yunanistan'ı uçurumun kenarına getirmekle suçlayamazsınız.

SYRIZA dün yaptığı Merkez Komitesi toplantısında Aleksis Çipras'ın çağrısına uyarak Eylül'de olağanüstü kongreye gitme kararı almıştı. Partinin içinde kendisini "Sol Platform" olarak adlandıran ekibin bu kongrede büyük ihtimalle tasfiye edileceği düşünülüyor. "Sol Platform", Avro'dan çıkmayı içeren bir başka iktisadi programı savunurken Yunanistan'ın AB'de kalmasının gerekli olduğunu özellikle vurguluyor. 

Pazartesi günü bir iç toplantı düzenleyen Sol Platform'un bu etkinliğine bir başka sol çatı örgütlenmesi olan ANTARSYA'dan isimlerin katılması bir ayrılık sinyali olarak yorumlansa da platformun önde gelen üyelerinden Panayotis Lafazanis, kendilerinin hükümeti desteklediğini ancak memoranduma karşı çıktıklarını belirten çelişkili açıklamalar yapıyor.

Lafazanis, bugün yaptığı bir açıklamada SYRIZA'nın parti bütünlüğünün önemini vurguladı ve olağanüstü kongreyi gereksiz bulduğunu söyledi.