Çinli şirketler İran'ın kuzeyinde petrol rafinerisi inşa edecek

Avrupalı petrol şirketlerinin İran'dan çekilmesinin ardından, Çinli şirketler bölgedeki varlıklarını artırıyor. Çinli şirketlerin İran'ın kuzeyine petrol rafinerisi inşa edeceği açıklandı.

Dış Haberler

İran'nın Mazenderan eyaletinin ekonomik işler sorumlusu Hasan Heyranpur, Çinli şirketlerin İran'ın kuzeyinde petrol rafinerisi inşa etmek için hazır olduklarını duyurdu.

İranlı yetkili, Çinli ekonomik temsilcilerle yaptığı görüşmenin ardından, bölgeye 2 milyar dolarlık petrol rafinerisi kurulabileceğini söyledi.

Heyranpur, İran ve Çin'in "çok iyi siyasi ve ekonomik ilişkileri olduğunu ve bu ilişkileri iki tarafın da geliştirmek istediğini" ifade etti.

Çin ekonomik heyeti, bölgeyi incelemek ve yatırım olasılıklarını araştırmak üzere bölgeye gelmişti.

AVRUPALI ŞİRKETLER İRAN'DAN ÇEKİLDİ

Avrupalı petrol şirketleri, ABD yaptırımları çekincesiyle İran'dan ayrıldı.

Total'in de aralarında bulunduğu Avrupa petrol şirketlerinin ayrılması üzerine Çinli şirketler bölgedeki varlıklarını artırdı.

İran Petrol Bakanı Bican Zengane, "Total'in İran'dan çıkması durumunda yerini Çinli bir şirketin alacağını" açıklayarak, bu konudaki tutumlarını ifade etmişti.

Çinli şirketlerin İran'da petrol rafinerisi inşa etmesi durumunda ABD-İran krizinden Çin'in kârlı çıkacağı yönündeki öngörüler doğrulanmış olacak.