Çin'den yuan açıklaması: Yarardan çok zarar getirir

Çin Başbakanı Li Keçiang, Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada ihracatı canlandırmayı amaçladıklarını, bu nedenle Çin yuanında devalüasyonun gerçekleşmesini tercih etmediklerini açıkladı.

Dış Haberler

Çin Başbakanı Li Keçiang, ihracatı artırmak için Çin yuanının değerini düşürmeyeceklerini açıkladı.

Çin'in Tientsin kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Keçiang, “Yuanda görülen döviz kuru dalgalanmaları kasıtlı bir önlem olarak algılanıyor, ancak bu doğru değil. Tek yönlü devalüasyon, Çin ekonomisine yarardan çok zarar getirir. Çin, yuanın değerini düşürürse ihracatı asla canlandıramaz” ifadelerini kullandı.

Keçiang'ın açıklamalarının ardından yuanın değeri yüzde 0,17 oranında artış gösterdi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliği artarak sürerken, her iki ülke de gelecek haftadan itibaren karşılıklı ek gümrük vergisi uygulamaya başlayacak. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in yuan değerini bilinçli olarak düşürdüğüne ilişkin iddiasını yineledi.

Çin yuanı, dolar karşısında son beş ayda yüzde 8,5 oranında değer kaybı yaşadı.

Çin'de piyasaları rahatlatmak amacıyla vergi indirimi ve likidite enjeksiyonu gibi para politikaları uygulanırken, geniş çaplı mali ve parasal politikalardan şimdilik kaçınıldığı belirtiliyor.

Keçiang, ekonomik istikrarın sağlanması için önlerinde daha zorlu bir yolun bulunduğunu belirtirken, istihdama öncelik vermek için daha fazla çaba sarf edeceklerini ifade etti. Hükümetin vergi ve borç indirimine devam etmeyi planladığını belirten Keçiang, merkez bankasının tedbirli para politikalarını sürdüreceğini açıkladı.

Yuanda yaşanan değer kaybıyla birlikte Çin'in yabancı yatırımları daha fazla cezbetmek amacına yöneldiği ifade ediliyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in şu anda yüzde 6,7 olan ekonomik büyüme hızı oranının bu yıl yüzde 6,6'ya düşeceği öngörülüyor.

ABD yaptırımlarına ilişkin doğrudan bir görüş bildirmeyen Keçiang, “Çok taraflılığı, serbest ticareti korumalıyız. Bu, değişmesi gereken kurallar fark etmeksizin bize fayda sağlar. Ortada bir sorun varsa, bunları çözmek için müzakerelere başvurmalıyız” yorumunda bulundu.

Çin'in yuanın değerini düşürmekten kaçınmasının nedenlerinden biri de ülkenin dış borçlarında son on yılda yaşanan artış olarak görülebilir. Çin'in dış borcu, 2008 yılındaki Lehman krizinden bu yana 7 trilyon dolardan 40 trilyon dolara yükseldi.