Çin'den yeni istihbarat yasası: Denetimler artırılacak

Çin yönetimi, yeni istihbarat yasasıyla "ulusal güvenliği korumak" için denetimi artırıyor. Açıklamada Çin'in "dünyaya daha açık olduğu" ancak, Çinli vatandaşların "denizaşırı kaynaklarla görüşürken ulusal güvenliği akılda tutmaları gerektiği" belirtiliyor.

Dış Haberler

Çin Ulusal Halk Kongresi, yeni Ulusal İstihbarat Yasası'nın taslağını yayımladı. Yasayla birlikte uygulanan istihbarat denetimleri ve gözetimler artırılıyor.

Global Times'a konuşan Çinli profesör Yang Cianying, "istihbarat yasası Çin'de ulusal güvenlik önlemlerini yasallaştırma planının bir parçası" diye konuşurken, yeni yasanın "yerel ve yabancı bireyleri ve kuruluşları ulusal güvenlik için gözlemlemeye ve denetlemeye" izin verdiği kaydediliyor.

Çin Komünist Partisi'nden bir yetkili, "Çin dünyaya daha açık olsa da, Çinli vatandaşların denizaşırı kaynaklarla görüşürken ulusal güvenliği akılda tutmalı" diye konuşuyor.

Yapılan açıklamalarda "küreselleşmenin ardında farklı ülkeler ve bölgeler arasındaki mücadelelerin daha karmaşık hale geldiği, Çinli yurttaşların istihbarat anlayışlarını geliştirmeleri için eğitilmelerine ihtiyaç olduğu" söyleniyor.

Çin istihbarat kuruluşlarının, ihbarlara ödül vermeyi yaygınlaştırdığı, yapılan ihbarlar karşılığında 10 bin yuan ile 500 bin yuan (5 bin 200 lira ile 260 bin 340 lira) arasında ödüller verildiği kaydediliyor.