Çin'den ABD'ye 'Senkaku Adaları' uyarısı

Çin, ABD Savunma Bakanı'nın "Senkaku Adaları'nda Japon yönetimini tanıyacakları" ifadelerine dair açıklamada bulundu

Dış Haberler

Çin, ABD yeni Savunma Bakanı'nın Japonya ve Çin arasındaki bir "ada gerilimi" konusunda Japonya'ya destek olacağı açıklamalarının ardından ABD'yi Asya'da istikrara zarar vermemesi konusunda uyardı.

Diaoyus adıyla da bilinen Senkaku Adaları Çin ve Japonya arasındaki temel gerilim başlıklarından biri. ABD Savunma Bakanı Mattis, Tokyo'ya yaptığı ziyaret sırasında bu adaların onlarca yıldır süren bir ABD-Japonya anlaşması sonucunda Japonya'ya ait olduğunu iddia etti. Mattis "Senkaku Adaları konusunda uzun zamandır sürdürdüğümüz politikamızı açıkça ifade ettim. ABD, Senkaku Adaları'nda Japonya yönetimini tanıyacak" dedi. Mattis sözlerine "Ve elbette ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması'nın 5. maddesi geçerli" şeklinde devam etti, 5. madde ABD'ye, Japonya'ya bir saldırı olduğu durumda Japonya'yı koruma sorumluluğu yüklüyor.

Çin Dışişleri Sözcüsü Lu Kang ise yaptığı açıklamada "ABD'nin sorumlu davranmasını ve yanlış açıklamalarda bulunmaya son vermesini arzu ediyoruz... Ve konuyu daha da karmaşık bir hale getirmeye ve bölgesel duruma istikrarsızlık katmaya son vermelerini arzu ediyoruz" dedi. Kang aynı zamanda Japonya-ABD anlaşmasının bir "Soğuk Savaş uygulaması" olduğunu ifade ederek, Çin'in bölgesel bağımsızlığını etkilemesi için bir neden olmadığını belirtti.