Çin’den ABD’ye nükleer yanıtı: Şantajı kabul etmiyoruz

ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile 1987 tarihli nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip Çin’in de dahil olduğu yeni bir anlaşma yapılması yönündeki sözlerine Pekin’den sert yanıt geldi: Şantajı kabul etmiyoruz.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ile 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) Çin’in de dahil edilmesi gerektiği açıklamalarına Pekin’den sert yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Pekin’in ABD’nin şantajına izin vermeyeceğini söyledi.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Chunying, ABD Başkanı Donald Trump ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un INF anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmelerine ilişkin açıklamalarında defalarca Çin’den söz ettiklerini belirtti.

ABD'YE GERİLİMİ TIRMANDIRMAMA ÇAĞRISI

INF anlaşmasının dönemin Sovyetler Birliği ile ABD arasında yapılan iki taraflı bir anlaşma olduğunu vurgulayan Chunying, “Şimdi ABD tek taraflı olarak [anlaşmadan] çıkıyor ve başka ülkelerden bahsediyor. Bu açıklamaların anlamını kavramak çok zor” dedi.

Çin’in savunma politikasının güvenlik alanında kendi çıkarlarını korumak ilkesine bağlı olduğunu kaydeden Chunying, “Hangi biçimde olursa olsun şantajı kabul etmiyoruz. Bir kez daha ABD’yi gerilimi tırmandırmaya son vermeye çağırıyoruz. Üç kez düşünüp ancak ondan sonra harekete geçmek gerekiyor” diye konuştu.

TRUMP: İSTER ÇİN'E İSTER RUSYA'YA TEHDİT SAYIN

Cumartesi günü Rusya ile INF anlaşmasından çekileceklerini açıklayan ABD Başkanı Trump, dün düzenlediği basın toplantısında ise anlaşmaya Çin’in de dahil olması gerektiğini söylemişti. Washington'da gazetecilere konuşan Trump, "Milletin aklı başına gelene dek, ABD, nükleer silah geliştirip cephaneliğini güçlendirmeye devam edecek. Bunu yıllar önce yapmalıydık" demiş, "Kime isterseniz ona tehdit sayın, isterseniz Çin'i, isterseniz Rusya'yı dahil edin, bu oyunu oynamak isteyen herkes buna dahildir. Onlar akıllanana dek (nükleer silah konusunda) bizim yanımıza yaklaşabilen kimse olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

ABD, INF’den çekilme gerekçesi olarak Rusya’nın yeni geliştirdiği nükleer füzelerle anlaşmayı ihlal etmesi olarak açıklıyor. Rusya iddiayı reddederken ABD’nin INF’den çekilmesini tehlikeli bir adım olarak değerlendirerek sert karşılık vereceklerini belirtiyor. Fransa, Almanya ve Çin’den ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesinin tehlikeli olduğu açıklamaları gelirken, İngiltere ABD’nin kararına destek vermiş, NATO ise Washington’un bu kararından ötürü Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

8 Aralık 1987’de Sovyetler Birliği ile ABD arasında imzalanan INF Anlaşması 81 Temmuz 1988 tarihinde yürürlüğe girdi. Anlaşma iki ülke arasında 500 ila 5 bin 500 kilometre menzili olan tüm karadan fırlatılan güdüm füzelerini yasaklıyor.